Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Cykelprojekt, insatser och aktiviteter

Nedan listas några av de projekt, insatser och aktiviteter som Borås Stad är delaktiga i för att utveckla och främja cykling.

Cykelprojekt

Cykelprojekt handlar ofta om byggprojekt av olika slag, men kan också röra sig om att ta fram nya styrdokument.

På gång år 2024

Många spännande cykelprojekt är på gång under året, bland annat dessa:

Cykelfrämjande insatser och aktiviteter

Cykelfrämjande insatser och aktiviteter syftar i första hand till att skapa en levande cykelkultur i Borås Stad som uppmuntrar fler till att cykla.

Cykelvänligast

Cykelvänligast är en plattform som erbjuder stöd och inspiration till arbetsplatser som vill bli mer cyklevänliga. Borås Stad är partner till Cykelvänligast och det är helt kostnadsfritt för arbetsplatser att ansluta sig.

Cykelvänligast Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykelöverfarter

Under våren 2023 införde vi cykelöverfarter för att göra det enklare och säkrare för cyklister. På sikt planeras fler cykelöverfarter i Borås tätort.

En cykelöverfart är som ett övergångsställe för cyklister. Det innebär att du som fordonsförare har väjningsplikt mot cyklister och mopedister (klass 2) när du ska korsa en cykelöverfart. Väjningsplikten gäller mot cyklister som är på väg ut eller redan är ute på cykelöverfarten. För dig som cyklar gäller det att ta hänsyn till hastigheten och avståndet till de fordon som närmar sig överfarten

Frihet på cykel

Tillsammans med Bostäder i Borås stöttar Borås Stad Cykelfrämjandets cykelkurser för vuxna. En kurs genomfördes i Norrby under hösten 2023 och två kurser planeras under 2024.

Frihet på cykel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På egna ben

På egna ben är en utmaning och tävling för elever i årskurs 4-6 som syftar till att förbättra trafiksituationen kring skolor. Genom att gå, cykla eller åka kollektivtrafik samlar anmälda klasser in poäng. Eleverna lär sig även om miljö, hälsa och trafiksäkerhet under de fem veckorna som projektet pågår. På egna ben är ett samarbete mellan Borås Stad och Västtrafik.

På egna ben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vintercyklist

Vintercyklist syftar till att öka cykling under vinterhalvåret. I projektet får sommarcyklister prova på att cykla på vintern. Utvalda deltagare får vinterdäck och däckbyte kostnadsfritt i utbyte mot att man åtar sig att cykla minst tre gånger i veckan. Vintercyklist är ytterligare projekt som görs i samarbete med Västtrafik och pågår mellan 1 december till 1 mars.

Läs mer om Vintercyklist och när man kan anmäla sig.

Vintercyklist

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Cykelprojekt, insatser och aktiviteter

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender