Möjlighet till bra matvanor
Maten är ett av livets stora glädjeämnen och engagerar alla sinnen. Maten vi serverar ska vara god, näringsrik och säker samt tillagas och distribueras på ett sätt som tar hänsyn till vår miljö.
I våra verksamheter serverar vi flera tusen personer mat varje dag, året runt. Vi möter människor, unga som äldre, som ibland behöver råd och stöd kring mat och matvanor. Därför arbetar vi med att främja goda matvanor och bidrar därmed till att skapa förutsättningar för en god hälsa.
Så når vi målen
Här kan du läsa om vad vi gör för att jobba mot visionen och de globala målen.
Det här gör vi redan
-
Familjecentrerat arbetsätt
Familjecentralerna arbetar familjecentrerat. Det är ett förhållnings- och arbetssätt som bygger på samverkan mellan olika professioner som tillsammans utgår från familjens levnadsvillkor och frågor. Syftet är att förbättra uppväxtvillkoren för barn genom att stärka familjen. När vi kommer in tidigt i barnets liv och stärker de vuxna kring ett barn ökar möjligheterna att ge våra barn och unga en god start i livet.
Utvecklar familjecentrerat arbetsätt
Aktiviteten bidrar till följande visionsområde och globala mål:- Visionsområdet: Möjligheter och mod att utvecklas
- Globala målet: 3 God hälsa och välbefinnande
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Globala målet: 10 Minskad ojämlikhet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Minska risken för undernäring i äldreomsorgen
Patienter i hemsjukvården bedöms om de har risk för undernäring. För den som riskerar att bli undernärd tas en individuell plan fram för att förhindra detta. Hur ska måltiderna fördelas över dagen? Behövs det extra mellanmål? Kan man minska nattfastan? Behöver patienten någon form av konsistenanpassad mat eller annan typ av specialkost? Hur ser måltidssituationen ut? Med rätt åtgärd till varje patient kan vi undvika att de blir undernärda.
Aktiviteten bidrar till följande visionsområde och globala mål:- Visionsområdet: Omsorg om varandra och miljön
- Globala målet: 3 God hälsa och välbefinnande
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
En trevlig stund vid matbordet kan minska risken för undernäring
Mat är viktigt i alla skeden av livet. För äldre är maten extra viktig då risken för sjukdom och undernäring ökar med åldern samtidigt som aptiten ofta är sämre. I äldreomsorgen finns måltidsombud som skapar trivsamma måltidsmiljöer så att måltiderna blir trevliga stunder på dagen. En trevlig stund vid matbordet kan göra att aptiten blir bättre. Måltidsombuden utvecklar mellanmål som gör att näringsintaget blir väl fördelat över dagen och att nattfastan inte blir för lång.
Aktiviteten bidrar till följande visionsområde och globala mål:- Visionsområdet: Omsorg om varandra och miljön
- Globala målet: 3 God hälsa och välbefinnande
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Hållbara livsmedelsinköp
Vi upphandlar en stor mängd ekologiska livsmedel. Genom att välja ekologiskt bidrar vi till att minska mängden skadliga ämnen i både naturen och maten. Över 140 av våra avtalsvaror är ekologiska. När det finns en ekologisk produkt kan inte våra verksamheter beställa ett icke ekologiskt alternativ. Detta förenklar för våra beställare att göra hållbara och miljövänliga val.
Aktiviteten bidrar till följande visionsområde och globala mål:- Visionsområdet: Omsorg om varandra och miljön
- Globala målet: 3 God hälsa och välbefinnande
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Globala målet: 6 Rent vatten och sanitet för alla
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Globala målet: 12 Hållbar konsumtion och produktion
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Globala målet: 15 Ekosystem och biologisk mångfald
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Styrdokument
Styrdokument beskriver vad vi vill och hur vi ska arbeta inom olika områden av vår verksamhet. Styrdokumenten är beslutade av våra politiker. Här hittar du relevanta styrdokument för kategorin Möjlighet till bra hälsa.
-
Kostpolicy
Syftet med kostpolicyn är att tydliggöra stadens intentioner vad gäller matfrågorna men också att förenkla arbetet vad gäller styrning, ledning och utveckling inom måltidsområdet. Dokumentet är beslutat av Kommunfullmäktige och gäller till och med .
KostpolicyPdf, 473.2 kB, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Klass 3C i Sandared hyllas för sitt miljöengagemang
När klass 3C på Sandaredskolan bestämde sig för att göra skillnad för miljön, nöjde de sig inte med att bara lära sig om...
-
Publicerad
Projektet Sanering av Viskan visades för föroreningsexperter
Ett 80-tal personer från hela landet fick nyligen en heldag i Borås. Bland annat fick de med hjälp av vandringar efter V...
-
Publicerad
Odla, dela och väx tillsammans - Sjuhärads fröbibliotek öppnar
Snart öppnar Sjuhärads fröbibliotek. Borås Stad och Marks kommun har startat ett nytt koncept där biblioteken blir en pl...
-
Publicerad
Gaming och rörelse i unikt koncept – ny gamingarena för unga
Tre parter går samman för att möta en växande samhällsutmaning – att få fler barn och unga att röra på sig. Genom ett un...
-
Publicerad
Medspelare långt utanför fotbollsplanen fick Gullsaxarna 2025
IF Elfsborg tilldelas Gullsaxarna 2025, ett pris för att hedra utomordentliga gärningar för Borås. Prisutdelningen skedd...
-
Publicerad
Sök pengar för att utveckla ditt närområde
Skulle ditt kvarter eller din ort kunna bli ännu bättre? Har du och dina vänner, förening eller organisation en idé? Ans...