Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Lärling

De nationella programmen har yrkesinriktning vilket innbär att arbetsplatsförlagt lärande, APL, är en del av utbildningen. Vissa elever blir också lärlingar. Som lärling är du ute ännu mer på en arbetsplats än vid APL, minst halva din studietid. På arbetsplatsen får du testa dina kunskaper och får en ökad arbetslivserfarenhet. Du har en egen handledare som visar dig vad du ska göra och hjälper dig att bli bra på ett yrke. En lärare besöker dig regelbundet på arbetsplatsen och följer din kunskapsutveckling tillsammans med din handledare.

Möjlighet till lärlingsplats är i mån av arbetsplats

Elever som jobbar med växter

Var kan jag gå som lärling?

Skolan ordnar en arbetsplats. Har du egna idéer på något ställe som skulle passa dig eller känner du någon som vill ta emot dig? Du får gärna lämna önskemål så undersöker vi om det går att ordna ett avtal med arbetsgivaren. Arbetsplatsen behöver inte ligga i Borås, bor du till exempel på en annan ort så kan det vara praktiskt med en arbetsplats närmare ditt hem.

Får jag lön?

Nej, du går en utbildning och då får du inte betalt på skoltid.

Arbetskläder

Skolan står för de arbetskläder som du behöver.

Matersättning

Du får matersättning (40–60 kr per lunch, du ska spara kvittot) för de luncher du måste köpa när du är på din arbetsplats.

Loggbok

Alla lärlingar för en loggbok så att deras lärare på skolan vet vad de har gjort på sin arbetsplats. Många fotograferar till exempel vad de har gjort. Läraren kommenterar och frågar sedan om innehållet.

Ämnen i skolan

Som lärling är du på en arbetsplats ungefär halva veckan och andra halvan är du i skolan och läser gymnasiegemensamma ämnen och yrkesspecifika ämnen.

Betyg

Din lärare på skolan sätter betygen. Läraren gör täta besök på arbetsplatsen. Som elev har du återkommande samtal med läraren och handledaren där ni gemensamt diskuterar och följer upp hur det går för dig.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Lärling

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender