Inackorderingstillägg
Inackorderingstillägg beviljas om du på grund av lång eller besvärlig resväg behöver bo (inackordera dig) på skolorten. Inackorderingstillägget är ett bidrag till kostnaden du får för boende och hemresor och kan beviljas för 4 månader (september - december) på höstterminen och 5 månader (januari - maj) på vårterminen. Tilläggets storlek beror på reseavståndet mellan föräldrahemmet och skolan. En förutsättning för att tillägget ska beviljas är att du flyttar till skolorten eller dess närhet. Du kan få inackorderingstillägg till och med vårterminen det år du fyller 20 år om du bor på en annan adress under den tid du studerar.
Elever som är mottagna till utbildning i andra hand, det vill säga i mån av plats, har inte rätt till inackorderingstillägg, men kan ansöka om resebidrag (skolbusskort).
Observera att du aldrig kan få både inackorderingstillägg och resebidrag.
Vem har möjlighet till inackorderingstillägg?
Om reseavståndet från hemmet till skolan är minst 40 kilometer kan du beviljas inackorderingstillägg. Avståndet kan variera om du till exempel har praktikdagar utanför skolan. Avståndet räknas då från föräldrahemmet till praktikplatsen. Kravet på minst 40 kilometer reseavstånd måste vara uppfyllt minst fyra dagar under en tvåveckorsperiod.
Inackorderingsadressen ska ligga mindre än 40 kilometer från skolan och den totala restiden mellan skolan och inackorderingsadressen ska understiga två timmar per dag. Endast om det finns särskilda skäl kan avsteg från denna regel ske.
Inackorderingstillägg kan även beviljas om den totala restiden är minst två timmar per dag även om avståndet mellan hemmet och skolan är mindre än 40 kilometer.
Inackorderingstilläggets storlek, som baseras på prisbasbeloppet och justeras årligen i januari, kan variera mellan 1 910 kronor/månad och 3 820 kronor/månad beroende på avståndet mellan hemmet och skolan enligt tabell:
Inackorderingstilläggets storlek
Avstånd | Belopp |
---|---|
0 - 84 kilometer | 1 960 kronor |
85 - 174 kilometer | 2 350 kronor |
175 - 599 kilometer | 2 740 kronor |
600 - 1 299 kilometer | 3 140 kronor |
1 300 kilometer | 3 920 kronor |
Ansökan om inackorderingstillägg
Inackorderingstillägget söker du för ett läsår i taget.
Du ska ta med ansökan om inackorderingstillägg till skolan första skoldagen och lämna in den för att få en underskrift. När skolan har skrivit på skickar du ansökan, kopia på hyresavtal eller hyresavi samt ifylld blankett om Nyanmälan/ändring av kontouppgifter till:
Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen, Borås Stad
Annika Redhage
501 80 Borås
Du hittar de blanketter du behöver längre ner på denna sida, under Självservice.
Ansökan om inackorderingstillägg för läsåret 2024/2025 ska ha kommit in till Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen senast den 30 juni 2025. Detta gäller för elever som är folkbokförda i Borås. Övriga ansöker i sin hemkommun.
Ansökan för elever på friskolor
Om du studerar vid en friskola ska du söka inackorderingstillägg hos Centrala stuidestödsnämnden (CSN) Länk till annan webbplats..
Ändrade förhållanden och anmälningsskyldighet
Om du tar emot inackorderingstillägg utan att du har rätt till det är du skyldig att genast betala tillbaka beloppet. Det är därför viktigt att du anmäler till skolan och Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen om du:
- avbryter studierna
- byter skola
- minskar din studieomfattning från heltid till deltid
Till Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen anmäler du dessutom om:
- du flyttar
- dina familjeförhållanden ändras
Har du gått färdigt en gymnasieutbildning har du inte rätt till inackorderingstillägg för ytterligare studier.
Utbetalning av inackorderingstillägg
Från och med utbetalningen i september 2024 ska kommunen förmedla utbetalningar av Inackorderingstillägg via Sparbanken Sjuhärad.
Inför bytet av rutin för utbetalning behöver du som vårdnadshavare kontrollera att du har ett konto anslutet till Swedbanks kontoregister och att det är det konto som du vill ha pengar insatt på.
Så här gör du:
För att kontrollera kontouppgifter går du in på www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., inloggning görs med BankID/Mobilt BankID eller säkerhetsdosa om du är kund i Swedbank/Sparbank. Om det inte finns något konto kopplat eller om du vill ändra det konto som är anmält sedan tidigare, gör du det enkelt på Swedbanks webbsida.
Nytt och/eller ändrat konto är aktivt för insättningar inom tre vardagar.
Saknar du e-legitimation med svenskt personnummer kan du besöka ett Sparbanks-/Swedbankskontor och legitimera dig med vanlig ID-handling.
Om du vill att utbetalningen ska gå in på ett annat konto än det som finns i bankens kontoregister gör du den anslutningen genom att besöka ett Sparbanks-/Swedbankskontor. Vid anslutning uppger du avtalsnummer 045596. Kom ihåg att ha med vanlig ID-handling.
För att kontoanslutningen ska fungera måste du vara ägare till kontot eller minst medkontohavare till det konto du vill ha utbetalningen till. Om kontot inte är i ditt namn och du är osäker på om du är medkontohavare till kontot, kontrollerar du det genom att kontakta din bank.
När eleven har fyllt 18 år och inackorderingstillägget ska utbetalas till elevens konto i stället för till vårdnadshavarens, ska eleven själv anmäla sitt konto antingen via ovan webbadress eller via ett Sparbanks-/ Swedbankskontor.
Vad händer om jag inte gör något?
Om du, mot all förmodan, inte gör något får du din utbetalning antingen till det konto som kan finnas registrerat hos Swedbank sedan tidigare eller på en kontantavi som skickas till din hemadress.
Kontantavin kan du lösa in digitalt via www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller genom att besöka närmaste Sparbanks-/Swedbankskontor. Inlösen digitalt kan göras av dig som är 18 år eller äldre och har e-legitimation. Om du är kund i Swedbank eller en Sparbank kan du även identifiera dig med säkerhetsdosan. Pengarna kan du sätta in på det konto du önskar oavsett bank och det görs utan kostnad. Vid inlösen av avin registrerar du även det kontonummer som ersättningen ska sättas in på i fortsättningen.
Självservice
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Kvalitetsrapporten ger en riktning för fortsatt utvecklingsarbete
Kvalitetsrapporten Undervisning, resultat och värdegrund för läsåret 2023/2024 är sammanställd och redovisad för Grundskolenämnden. Rapporten visar de utmaninga...
-
Publicerad
Dags för skolval
Alla vårdnadshavare till barn som ska välja skola har fått information hemskickad. Den 13 november öppnar skolvalet inför läsåret 2025/2026. Skolvalet görs i e-...
-
Publicerad
Välkommen på Öppet Hus på Borås Stads gymnasieskolor
Snart är det dags för dig som går i årskurs 9 att välja gymnasieprogram. Torsdagarna 7 och 14 november är du och din vårdnadshavare varmt välkomna på Öppet Hus ...
Kalender
-
Spridningsevent om digital kompetens och kreativitet i förskolan
Tid: kl.
Plats: Navet Science Center – Kuben Skaraborgsvägen 1A...
-
Grundskolenämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Fredriksborgskolan, Gässlösavägen 39
-
Historiska kvinnor x2: Den svenska torpeden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn