Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Mat- och reseersättning vid APL och lärling

Skolan ger en viss ersättning för lunch- och resekostnaden vid arbetsplatsförlagt lärande, APL. Om du är lärling kan du ansöka om lärlingsersättning hos CSN.

Lärlingsersättning

Du som läser Lärling kan söka lärlingsersättning hos CSN. Lärlingsersättningen är 1000 kronor per månad. Kravet är att du studerar på heltid och har ett utbildningskontrakt. Ersättningen är ett bidrag för måltider och resor.

Lärlingsersättning - CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mat- och reseersättning vid APL

Skolan ger en viss ersättning för lunchkostnaden under din APL, du får måltidskuponger som gäller på skolorna eller APL-platsens lunchrestauranger. Om detta inte är genomförbart kan kontant ersättning med 60 kronor per dag utbetalas. Detta ska man ansöka om på sin skola och för att utbetalningen ska kunna göras måste rätt bankkonto anmälts till utbetalande bank.

Skolan ger även viss ersättning för resekostnaden till och från din arbetsplats i form av busskort eller ersättning på maximalt den skattefria reseersättningen som Skatteverket tillämpar (2023: 25 kronor per mil). Ersättning räknas och utbetalas från bostaden om grundregeln 6 kilometer uppfylls.

Utbetalning av mat- och reseersättning vid APL

Från och med utbetalningen i september 2024 ska kommunen förmedla utbetalningar av APL via Sparbanken Sjuhärad.

Inför bytet av rutin för utbetalning behöver du som vårdnadshavare kontrollera att du har ett konto anslutet till Swedbanks kontoregister och att det är det konto som du vill ha pengar insatt på.

Så här gör du:
För att kontrollera kontouppgifter går du in på www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., inloggning görs med BankID/Mobilt BankID eller säkerhetsdosa om du är kund i Swedbank/Sparbank. Om det inte finns något konto kopplat eller om du vill ändra det konto som är anmält sedan tidigare, gör du det enkelt på Swedbanks webbsida.

Nytt och/eller ändrat konto är aktivt för insättningar inom tre vardagar.

Saknar du e-legitimation med svenskt personnummer kan du besöka ett Sparbanks-/Swedbankskontor och legitimera dig med vanlig ID-handling.

Om du vill att utbetalningen ska gå in på ett annat konto än det som finns i bankens kontoregister gör du den anslutningen genom att besöka ett Sparbanks-/Swedbankskontor. Vid anslutning uppger du avtalsnummer 045597. Kom ihåg att ha med vanlig ID-handling.

För att kontoanslutningen ska fungera måste du vara ägare till kontot eller minst medkontohavare till det konto du vill ha utbetalningen till. Om kontot inte är i ditt namn och du är osäker på om du är medkontohavare till kontot, kontrollerar du det genom att kontakta din bank.

När eleven har fyllt 18 år och APL-utbetalningen ska utbetalas till elevens konto i stället för till vårdnadshavarens, ska eleven själv anmäla sitt konto antingen via ovan webbadress eller via ett Sparbanks-/ Swedbankskontor.

Vad händer om jag inte gör något?
Om du, mot all förmodan, inte gör något får du din utbetalning antingen till det konto som kan finnas registrerat hos Swedbank sedan tidigare eller på en kontantavi som skickas till din hemadress.

Kontantavin kan du lösa in digitalt via www.swedbank.se/kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller genom att besöka närmaste Sparbanks-/Swedbankskontor. Inlösen digitalt kan göras av dig som är 18 år eller äldre och har e-legitimation. Om du är kund i Swedbank eller en Sparbank kan du även identifiera dig med säkerhetsdosan. Pengarna kan du sätta in på det konto du önskar oavsett bank och det görs utan kostnad. Vid inlösen av avin registrerar du även det kontonummer som ersättningen ska sättas in på i fortsättningen.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Mat- och reseersättning vid arbetsplatsförlagt lärande (APL)


Kontaktuppgifter vid frågor om mat- och reseersättning vid APL

Om du har frågor om ditt mat- och reseersättning vid APL och går på någon av Borås Stads gymnasieskolor kontaktar du din skola. Om du går på övriga kommunala gymnasiesskolor kontaktar du Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Almåsgymnasiet
Telefon: 033-35 77 89
E-post: cvijeta.puric@boras.se

Sven Eriksonsgymnasiet
Telefon: 033-35 80 51
E-post: sveneriksonsgymnasiet@boras.se

Viskastrandsgymnasiet
Telefon: 0768-88 77 37
E-post: michael.malmstrom@boras.se

Övriga kommunala gymnasieskolor
Telefon: 033-35 77 73
E-post: annika.redhage@boras.se

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Mat- och reseersättning vid APL och lärling

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

  • Skolelever sitter runt ett bord och arbetar med en uppgift Publicerad

    Kvalitetsrapporten ger en riktning för fortsatt utvecklingsarbete

    Kvalitetsrapporten Undervisning, resultat och värdegrund för läsåret 2023/2024 är sammanställd och redovisad för Grundskolenämnden. Rapporten visar de utmaninga...
  • En elev hälsar på sin lärare genom att ta i hand Publicerad

    Dags för skolval

    Alla vårdnadshavare till barn som ska välja skola har fått information hemskickad. Den 13 november öppnar skolvalet inför läsåret 2025/2026. Skolvalet görs i e-...
  • Människor som går med ryggen mot kameran. De bär ryggsäckar och är påväg mot en entre.  Publicerad

    Välkommen på Öppet Hus på Borås Stads gymnasieskolor

    Snart är det dags för dig som går i årskurs 9 att välja gymnasieprogram. Torsdagarna 7 och 14 november är du och din vårdnadshavare varmt välkomna på Öppet Hus ...
Ikon: Kalender

Kalender