Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Hjälpmedel

Om du har svårt att klara av vissa saker helt på egen hand finns det hjälpmedel som kan underlätta din vardag.

Om du är inskriven i kommunens hemsjukvård är det arbetsterapeut eller fysioterapeut som bedömer ditt behov och förskriver hjälpmedel om det är aktuellt. Om du inte är inskriven i kommunens hemsjukvård kan du vända dig till valfri Vårdval rehabenhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Olika typer av hjälpmedel

Ett hjälpmedel är en del i vård och behandling och kompletterar andra vård- och behandlingsinsatser. Det är utprovat utifrån ditt behov och ska inte användas av någon annan. Att få hjälpmedel som ett lån genom hälso- och sjukvården kallas för förskrivning av hjälpmedel.
Exempel på förskrivna hjälpmedel:

  • rullstol
  • rollator
  • toalettförhöjning

Vem får förskrivet ett hjälpmedel?

Först görs en bedömning av dina svårigheter med aktiviteter i vardagen av personal inom hälso- och sjukvården. Bedömningen ska ge svar på vilka åtgärder som är lämpliga. Det kan handla om rådgivning, olika former av träning, anpassning av bostaden, utprovning av hjälpmedel eller annat. Du ska ha en aktiv roll i behovsbedömningen men det är förskrivaren som ansvarar för valet av hjälpmedel.

Vem besvarar frågor om mitt hjälpmedel?

Har du frågor om ditt hjälpmedel kontaktar du den som förskrivit det. När hjälpmedlet inte längre behövs ska du lämna tillbaka det där du fick det. Om du inte vet varifrån du har fått hjälpmedlet kan du ringa till din arbetsterapeut eller fysioterapeut i kommunen, distriktsarbetsterapeut eller hjälpmedelscentralen som kan hjälpa dig att hitta rätt ställe för återlämning.

Smarta produkter som underlättar i vardagen

Det finns också många produkter att köpa i allmän handel som genom sin utformning underlättar vardagen för personer både med och utan funktionsnedsättning. Några exempel på smarta produkter som du själv kan köpa på exempelvis apotek eller beställa på nätet:

  • anpassade hushållsredskap
  • telefon med extra stora knappar
  • fjärrkontroller av olika slag

Läs mer om hjälpmedel på 1177.se.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Hjälpmedel

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol