Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tidigare föreläsningar

Här har vi samlat tidigare föreläsningar som riktats till föräldrar och vårdnadshavare.

Förebygga psykisk ohälsa bland unga - 5 oktober 2023

Atilla Yoldas, föreläsare och författare

Som en del av psykiatrins vecka anordnades en föreläsning om hur vi kan förebygga psykisk ohälsa bland unga. Föreläsningen handlade mycket om sambandet mellan mansnormer och psykisk ohälsa.

Livsviktiga snack - föreläsning med Suicide Zero - maj och september 2021

Tillsammans med Suicide Zero anordnades en föreläsning som föräldrar till barn i åldrarna 9-12 bjöds in till. Livsviktiga snack är ett initiativ av Suicide Zero och en del i organisationens suicidpreventiva arbete. Forskning visar nämligen att ju tidigare barn lär sig att uttrycka sig och prata om känslor, desto bättre klarar de av tonårens och livets stora utmaningar.

Mitt barn på nätet - februari 2020

Maria Dufva, kriminolog och författare

Under totalt 8 dagar under februari och mars gjordes en bred satsning med föreläsningar. Satsningen riktade sig till elever i årskurs 4 och 5, samt personal och föräldrar. Fokus på föreläsningarna var att förekomma brottsutsatthet genom att utbilda om barns liv på nätet. (??? Var elever med eller var det riktat till nära vuxna?)

Unga och droger - Vad gör vi? - september 2019

Erik Leijonmarck, generaldirektör ECAD

Under tre tillfällen hölls föreläsningar om unga och droger, med fokus på cannabis och ungdomars argument kring drogen. Även gymnasieelever bjöds in till föreläsningarna. (vilka mer bjöds in?)

Ungdomar och cannabis - maj 2019

Under föreläsningen fick åhörarna lära sig mer om cannabis och hur drogen påverkar ungdomar och deras uppväxtsammanhang. Föreläsningen varvades med kunskap om drogens effekter och exempel från föreläsarens praktiska erfarenheter av att arbeta med ungdomar som brukar cannabis. (samma föreläsare som ovan?)

Mitt Barn på Nätet - februari 2019

Maria Dufva, kriminolog och författare (skriv alla föreläsare på detta sätt isf - fyll på ovan)

Internet är idag en naturlig del av barns liv - chattar, online-spel och sociala medier. Härligt, utmanande och spännande, men här finns också fällor i form av mobbning, näthat och utnyttjande. Fokus på föreläsningen var att förekomma brottsutsatthet genom att utbilda om barns liv på nätet.

Skapa fler möjligheter - om jämställdhet i praktiken - december 2018

Maria Hult och David Flato, från organisationen Jämställt

Grundläggande genusteori varvades med humor och vardagsnära exempel på hur ojämställdhet tar sig uttryck och skapas i samhället av oss vuxna. Föreläsningen tog även upp varför det är problematiskt att tilldela barn och vuxna stereotypa roller och vad vi alla har att vinna på ett mer jämställt förhållningssätt.

Hellre uppkopplad än avkopplad - november 2018

Anna Nygren, livsstilspedagog

En föreläsning om hur barns ökade tid framför skärm påverkar levnadsvanorna. Till exempel sömnrubbningar, sämre matvanor samt mindre fysisk aktivitet.

Världens viktigaste - om kroppen, relationer och sex - november 2018

Nathalie Simonsson, författare och sexualupplysare

En föreläsning med utgångspunkt från boken "Världens viktigaste bok". (Utveckla?)

Är du redo att ta snacket? - mars 2018

Åsa Eriksson Berggren, sexualupplysare

En inspirerande föreläsning om att våga ta det viktiga snacket med barn och unga om kropp, relationer, sex och samtycke.

Om närvaro i digital värld - oktober 2017

Jonas Svensson

En tankeväckande och viktig föreläsning om vuxna och barns förhållningssätt till media och hur dagens eskalerande informationsflöde påverkar vår psykiska hälsa.

Med ett ben i tonårsvärlden - om tweenies och övergångar - september 2017

Mia Börjesson

Föräldrar och andra viktiga vuxna fick ta del av en föreläsning om tweenies eller förpuberteten, 10-12 år. Med koppling till psykologiska teorier pratade Mia om hur vi vuxna kan coacha våra barn och unga under denna tid.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tidigare föreläsningar

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender