- Borås Stad
- / Omsorg och stöd
- / Stöd till familj, barn och unga
- / Familj och föräldraskap
- / Stöd i föräldraskapet
- / Föräldraträffar och föreläsningar
- / Föreläsningar
- / Tidigare föreläsningar
Tidigare föreläsningar
Här har vi samlat tidigare föreläsningar som riktats till föräldrar och vårdnadshavare.
Förebygga psykisk ohälsa bland unga - 5 oktober 2023
Atilla Yoldas, föreläsare och författare
Som en del av psykiatrins vecka anordnades en föreläsning om hur vi kan förebygga psykisk ohälsa bland unga. Föreläsningen handlade mycket om sambandet mellan mansnormer och psykisk ohälsa.
Livsviktiga snack - föreläsning med Suicide Zero - maj och september 2021
Tillsammans med Suicide Zero anordnades en föreläsning som föräldrar till barn i åldrarna 9-12 bjöds in till. Livsviktiga snack är ett initiativ av Suicide Zero och en del i organisationens suicidpreventiva arbete. Forskning visar nämligen att ju tidigare barn lär sig att uttrycka sig och prata om känslor, desto bättre klarar de av tonårens och livets stora utmaningar.
Mitt barn på nätet - februari 2020
Maria Dufva, kriminolog och författare
Under totalt 8 dagar under februari och mars gjordes en bred satsning med föreläsningar. Satsningen riktade sig till elever i årskurs 4 och 5, samt personal och föräldrar. Fokus på föreläsningarna var att förekomma brottsutsatthet genom att utbilda om barns liv på nätet. (??? Var elever med eller var det riktat till nära vuxna?)
Unga och droger - Vad gör vi? - september 2019
Erik Leijonmarck, generaldirektör ECAD
Under tre tillfällen hölls föreläsningar om unga och droger, med fokus på cannabis och ungdomars argument kring drogen. Även gymnasieelever bjöds in till föreläsningarna. (vilka mer bjöds in?)
Ungdomar och cannabis - maj 2019
Under föreläsningen fick åhörarna lära sig mer om cannabis och hur drogen påverkar ungdomar och deras uppväxtsammanhang. Föreläsningen varvades med kunskap om drogens effekter och exempel från föreläsarens praktiska erfarenheter av att arbeta med ungdomar som brukar cannabis. (samma föreläsare som ovan?)
Mitt Barn på Nätet - februari 2019
Maria Dufva, kriminolog och författare (skriv alla föreläsare på detta sätt isf - fyll på ovan)
Internet är idag en naturlig del av barns liv - chattar, online-spel och sociala medier. Härligt, utmanande och spännande, men här finns också fällor i form av mobbning, näthat och utnyttjande. Fokus på föreläsningen var att förekomma brottsutsatthet genom att utbilda om barns liv på nätet.
Skapa fler möjligheter - om jämställdhet i praktiken - december 2018
Maria Hult och David Flato, från organisationen Jämställt
Grundläggande genusteori varvades med humor och vardagsnära exempel på hur ojämställdhet tar sig uttryck och skapas i samhället av oss vuxna. Föreläsningen tog även upp varför det är problematiskt att tilldela barn och vuxna stereotypa roller och vad vi alla har att vinna på ett mer jämställt förhållningssätt.
Hellre uppkopplad än avkopplad - november 2018
Anna Nygren, livsstilspedagog
En föreläsning om hur barns ökade tid framför skärm påverkar levnadsvanorna. Till exempel sömnrubbningar, sämre matvanor samt mindre fysisk aktivitet.
Världens viktigaste - om kroppen, relationer och sex - november 2018
Nathalie Simonsson, författare och sexualupplysare
En föreläsning med utgångspunkt från boken "Världens viktigaste bok". (Utveckla?)
Är du redo att ta snacket? - mars 2018
Åsa Eriksson Berggren, sexualupplysare
En inspirerande föreläsning om att våga ta det viktiga snacket med barn och unga om kropp, relationer, sex och samtycke.
Om närvaro i digital värld - oktober 2017
Jonas Svensson
En tankeväckande och viktig föreläsning om vuxna och barns förhållningssätt till media och hur dagens eskalerande informationsflöde påverkar vår psykiska hälsa.
Med ett ben i tonårsvärlden - om tweenies och övergångar - september 2017
Mia Börjesson
Föräldrar och andra viktiga vuxna fick ta del av en föreläsning om tweenies eller förpuberteten, 10-12 år. Med koppling till psykologiska teorier pratade Mia om hur vi vuxna kan coacha våra barn och unga under denna tid.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Nu ska det bli enklare att ansöka om trygghetslarm
Nu kan du som är 70 år eller äldre och folkbokförd i Borås ansöka om trygghetslarm och få beslut redan inom 5 arbetsdagar.
-
Publicerad
Tina Isaksson är ny förvaltningschef på Vård- och äldreförvaltningen
Tina Isaksson kommer till Borås Stad och Vård- och äldreförvaltningen med många års erfarenhet av chefsarbete inom äldreomsorgen.
-
Publicerad
Sök bidrag från Stiftelsen G E Ågren
Nu kan du eller din förening ansöka om pengar från Stiftelsen G E Ågren. Stiftelsen delar ut bidrag för att personer med intellektuell funktionsnedsättning, som...
Kalender
-
Toarpsdagen
Tid: kl.
Plats: Folkets park och Dalsjöns badplats med omnejd
-
Överförmyndarnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Överförmyndarenheten Bryggaregatan 5, plan 5
-
Öppen mottagning för bygglovsfrågor
Tid: kl.
Plats: Stadsrummet, Kulturhuset. Ingång från Sturegatan...