Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Varför är Borås med i arkitekttävlingen Europan 15?

Syftet med att delta är att få in en mängt bra och intressanta idéer till vårt fortsatta planeringsarbete med Gässlösa. Utifrånperspektivet från deltagarna i Europantävlingen kan ge nya idéer om hur Gässlösa kan utvecklas i framtiden.

Genom att delta i Europan 15, signalerar Borås att staden menar allvar med att utveckla Gässlösa till en attraktiv stadsdel. Deltagandet i tävlingen kommer göra Borås mer känt som en stad i framkanten bland planerare och arkitekter och övriga i byggbranschen. Detta väcker intresse för Borås som stad och som möjlig arbetsgivare. Uppmärksamheten kring tävlingen skulle kunna ge momentum till omvandlingen av området och ökar intresset hos fastighetsägare och byggherrar och samlas kring en gemensam målbild.

För att ta vara på de goda idéer som tävlingen kan ge, och föra in dem i planeringen så bör man avvakta detaljplanearbete i Gässlösaområdet innan tävlingen är avgjord, undantaget detaljplaner för kommunal service och behov.

Som underlag för tävlingen har kommunen tagit ta fram programhandlingar som beskriver Gässlösaområdet och dess förutsättningar och en samsyn om hur kommunen ser på den framtida utvecklingen i Gässlösa .

Kostnader för att vara med i tävlingen

Kostnaderna beräknas till 2 miljoner kronor och består av tävlingsavgiften, personalresurser samt deltagande i konferenser och möten med övriga deltagande städer i Europa.

Europan 15

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Varför är Borås med i arkitekttävlingen Europan 15?

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender