Kanadagås
Kanadagåsen (Branta canadensis) är Sveriges största gås. Den skandinaviska populationen är, i motsats till den engelska, flyttande med en huvudsaklig sydvästlig sträckriktning. Södra Sverige, Danmark och norra Tyskland är vinterkvarter för de flesta svenska och finska kanadagässen. De häckar i sjöar, dammar, floder och kustnära områden. Om populationstätheten är hög kan häckning förekomma i löst sammanhållna kolonier. Boet ligger i allmänhet på små öar och kanadagåsen lägger två till tio ägg. Vid två års ålder är de fortplantningsdugliga, men vanligen häckar de först vid en ålder av tre till fem år. Under icke häckningsperiod, och särskilt under vintern, är kanadagåsen starkt flocklevande.
Under höst och vinter hittar kanadagåsen sin föda på jordbruksmark och odlade vallar. Övernattningen sker på öppet vatten eller, under kalla vintrar, på isen på större sjöar eller i kustbandet. Övernattningsplatsen kan ligga långt från födosöksområdet. Lokalt häckar gässen i stadsparker och betar då på gräsmattor.
På 1930-talet skedde de första utplanteringarna av kanadagås i Sverige och sedan dess har den ökat kraftigt i antal. Inga exakta siffror över antal häckande par finns men enligt Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) rör det sig om 10 000 till 20 000 par. Kanadagåsen äter undervattensväxter, gräs, örter och spillsäd.
Skador och olägenheter
Från olika håll rapporteras om ökande skador på gröda. Det förekommer också problem i parker och vid sjöar där gässen förorenar mark och vattendrag genom sin spillning.
Förebyggande åtgärder
Undvik höstplöjning eller ställ i ordning inmatningsplatser både vår och höst. Stubbåkrarnas attraktionskraft är av stor betydelse under hösten men även under våren. Genom att vänta tills våren med att plöja kan fåglarna styras undan från känsliga grödor.
Jaktbestämmelser
Jakttiden på kanadagås varierar i olika delar av landet. För jaktbestämmelser och jakttider, följ länk till Jägareförbundets webbplats.
Länk
Jägareförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alternativ till skyddsjakt
Det finns flera sätt att skrämma bort fåglarna från en viss plats. Attrapper av rovfåglar kan användas liksom olika föremål som ger ifrån sig ljud eller ljus. Alla fågelskrämmor fungerar inte alltid. Testa dig fram!
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Snart kommer vi och sopar din gata!
Ett säkert vårtecken är här – sandsopningen är igång! För att underlätta har vi tagit fram ett schema där du kan se när vi kommer till just dig.
-
Publicerad
Borås släcker ner under Earth Hour
Den 22 mars klockan 20.30-21.30 infaller Earth Hour, Världsnaturfondens årliga, globala initiativ för att uppmärksamma klimatutmaningen. I Borås uppmärksammas d...
-
Publicerad
Upptäck Borås i kartor
Är du på jakt efter en ny vandringsled? Är du nyfiken på var någonstans i Borås vi bygger? Eller undrar du vem som ansvarar för snöröjningen i ditt område? Vi l...
Kalender
-
Bolagsdagen
Tid: kl.
Plats: Fullmäktigesalen (allmänheten via webbsändning)
-
Tekniska nämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 57, Tekniska nämndens Sessionssal
-
Odling och hållbarhetsmässa på Sjöbohuset
Tid: kl.
Plats: Sjöbohuset, Sjöbo Torggata 7-9