Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kommunalt vatten

De flesta fastigheter inom Borås Stad är anslutna till det kommunala nätet. I kommunen finns fem vattenverk som försörjer drygt 90 000 människor med dricksvatten. Det största är Sjöbo vattenverk som tar sitt vatten från Öresjö. Ärtingen är reservattentäkt om det skulle hända något med Öresjö som gör att det under en begränsad tid inte går att ta vatten därifrån . Övriga kommunala vattenverk är Dalsjöfors, Rångedala, Hedared och Bredared. De tar vattnet från borrade eller grävda brunnar.

Hos Borås Energi och Miljö AB kan du få mer information om våra vattenverk och vilka kontroller på vattenkvaliteten som görs regelbundet.

Dricksvattnet i Borås, Borås Energi och Miljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontroll av vatten

För att skydda vattnet från påverkan utifrån har alla vattentäkter skyddsområden med bestämmelser om vad som är inte är tillåtet att göra eller vad som kräver tillstånd från eller en anmälan till Miljö- och konsumentnämnden.

Prover tas regelbundet på råvattnet från sjön eller brunnarna, på dricksvattnet som lämnar vattenverket och ute på ledningsnätet. Proverna analyseras bakteriologiskt och kemiskt.

Lokalt har Miljö- och konsumentnämnden tillsynen över vattenverken och vattenkvaliteten. Livsmedelsverket är den centrala myndigheten. Livsmedelsverket har i föreskrifter fastställt gränsvärden och riktvärden för ett stort antal olika ämnen. Föreskrifterna gäller kommunalt dricksvatten och andra vattenverk som försörjer många människor eller används i livsmedelshantering eller i kommersiella/offentliga verksamheter.

Har du problem med vattenkvaliteten, kontakta Borås Energi och Miljös Kundcenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., telefon 020-97 13 00.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kommunalt vatten

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Porträttbild av Anna Säfsten. Foto: Kennet Öhlund.  Publicerad

  Anna Säfsten är ny chef på Miljöförvaltningen

  Hon återvänder till Borås Stad och Miljöförvaltningen efter sju år. Anna Säfsten är ny förvaltningschef, och gläds åt att återknyta kontakter med människor hon ...
 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
Ikon: Kalender

Kalender