Bassängbad är anmälningspliktiga verksamheter och ska därför anmälas skriftligt till Miljö- och konsumentnämnden minst sex veckor innan verksamheten startar. Även väsentliga ändringar av verksamheten ska anmälas. Ett bassängbad är till exempel en bubbelpool, damm, tank, tunna eller ett kar som är till för allmänheten eller som används av många personer. Se längst ner för blankett till Anmälan om bassängbad.
Anledningen till att Miljö- och konsumentnämnden vill ha din anmälan är för att nämnden ska få veta vilka verksamheter som bedrivs i kommunen.
Miljö- och komsumentnämnden tar ut en årlig avgift för tillsynen.
Om en anmälan inte har gjorts senast sex veckor innan verksamheten påbörjas kan Miljö- och konsumentnämnden besluta om att en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor ska betalas. Avgiften betalas till den svenska staten.
Att bada i en bassäng innebär en risk att man utsätts för faktorer som kan orska besvär eller sjukdomar. Temperaturen i badvattnet och inomhusluften gynnar tillväxt av mikrooganismer och bildande av kemiska föroreningar.
Hälsorisker kan uppstå på grund av
För att minska riskerna är det viktigt att vattnet renas och att anläggningarna sköts och fungerar på ett effektivt sätt. Rätt skött ska ett bassängbad inte innebära någon hälsorisk.
Alla ytor inom anläggningen städas regelbundet. Det är också viktigt att rätt rengöringsmedel används. Vid behov kan desinfektionsmedel användas.
De badande är den största källan till föroreningar och mikroorganismer i vattnet.
Det är därför viktigt att besökande
Vattnet i en bassäng återanvänds och det är därför viktigt att det renas för att det ska ha en bra kvalite så att ingen som badar blir sjuk eller får andra besvär. Vattnet renas med filter och med desinfektion.
Det finns flera typer av desinfektionsmedel som används för att ta bort mikroorganismer från vattnet.
Desinfektionsmedel används
Desinfektionsmedel som kan användas:
Klor är det vanligaste och effektivaste desinfektionsmedlet.
Varje anläggning ska ha en egenkontroll och ska dokumenteras. I kontrollen ingår bland annat att regelbundet kontrollera vattenkvaliten. Dessutom ska det organisatoriska ansvaret, kunskapskrav, rutiner med mera finnas dokumenterat. Det ingår också att arbeta förebyggande för att undvika att hälsorisker uppstår.
Folkhälsomyndigheten har allmänna råd för bassängbad samt en kompletterande handbok. Handboken inriktar sig på hälsorisker för de badande vid olika badverksamheter och hur badvattnets kvalitet kan kontrolleras.
Anmälan om bassängbad
Senast ändrad:
Ändrad av: