Yrkesmässig hygienisk verksamhet
En yrkesmässig hygienisk verksamhet är en verksamhet som erbjuder någon eller några typer av kroppsbehandlingar, som till exempel hårvård, massage, akupunktur, fotvård, skönhetsbehandling, tatuering eller microneedling. Den som bedriver verksamheten har ett ansvar att förebygga eventuella hälsorisker.
Anmälningspliktig verksamhet
En verksamhet som använder skalpeller, akupunkturnålar, piercingsverktyg eller andra skärande eller stickande verktyg med syfte att punktera kroppens hud eller slemhinnor har anmälningsplikt till Miljöförvaltningen (Förordning (1998:899)). Anmälningsplikten beror på att behandlingarna kan innebära risk för blodsmitta eller annan smitta.
Anmälan av verksamhet
Anmäl din verksamhet minst sex veckor innan den startar via e-tjänsten längst ner på denna sida. Tänk på att skicka in en komplett anmälan med angivna bilagor för en snabbare handläggning. Att starta en anmälningspliktig verksamhet utan anmälan, kan leda till miljösanktionsavgift.
Exempel på anmälningspliktiga verksamheter:
- Barberare och frisörer som använder rakblad eller rakkniv mot hud
- Nagelvård (manikyr och pedikyr) där stickande/skärande redskap används, exempelvis skära/fila bort hud eller bitar av nagelband runt naglarna eller liknande
- Fotvård
- Akupunktur
- Piercing
- Håltagning med håltagningspistol
- Tatuering
- Permanent makeup (microblading)
- Microneedling
Om du byter lokal, utökar din verksamhet med ytterligare anmälningspliktiga behandlingar, eller ska upphöra med din verksamhet, ska du också anmäla detta till Miljöförvaltningen. Använd e-tjänsten nedan, under Självservice, för detta.
Verksamheter som är ambulerande, det vill säga uppsökande, omfattas också av anmälningsplikten. Planerar du till exempel att erbjuda behandlingar hemma hos kunder, på evenemang eller på mässor i Borås är du skyldig att göra en anmälan.
Verksamheter som bedrivs av legitimerad personal enligt patientsäkerhetslagen (2010:659), exempelvis fysioterapeut och kiropraktor som utför akupunktur inom hälso-och sjukvård är anmälningspliktig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Vid frågor kontakta Miljöförvaltningen.
Önskar du använda dig av en blankett (istället för e-tjänsten) för att anmäla verksamheten, då kan du skicka ett mejl eller ringa till Miljöförvaltningen (se kontaktuppgifter nedtill). Be om att få blanketten Anmälan av verksamhet enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skickad till dig, antingen via e-post eller brev.
Avgifter och handläggningstid
Miljöförvaltningen tar ut en avgift för att handlägga din anmälan. Miljöförvaltningen tar även ut en fast årlig avgift för att täcka den regelbundna tillsyn som kommer av att du har en verksamhet som omfattas av anmälningsplikten.
Handläggningstiden är cirka sex veckor från det att en komplett anmälan har lämnats till Miljöförvaltningen.
Miljösanktionsavgift
Om en anmälan inte har gjorts senast sex veckor innan verksamheten påbörjas kan Miljö- och konsumentnämnden besluta om att en miljösanktionsavgift på 3 000 kronor ska betalas. Avgiften betalas till den svenska staten.
Estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar
Den 1 juli 2021 började en ny lag (2021:363) om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar att gälla. Det påverkar skönhetssalonger och andra så kallade hygieniska behandlingsverksamheter i Borås. De nya reglerna betyder bland annat att verksamheter som till exempel gör fillers- och botoxbehandlingar ska anmäla sin verksamhet till Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).
Egenkontroll
Du som driver en yrkesmässig hygienisk verksamhet ska regelbundet kontrollera din verksamhet samt se till att lagar och bestämmelser för verksamheten följs. Dessutom ska du följa upp din verksamhets påverkan på miljö och människors hälsa. Alla verksamheter, även de som inte har stickande/skärande inslag, ska ha ett egenkontrollprogram.
Har du en anmälningspliktig verksamhet, så gäller Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll där du kan hitta detaljerade krav på vad egenkontrollen ska innehålla. Egenkontrollen för anmälningspliktiga verksamheter ska vara skriftlig och finnas tillgänglig på Miljöförvaltningens begäran.
Egenkontrollen kan innehålla följande rutiner:
- Städning och skötsel av lokalen
- Personlig hygien och hygienrutiner vid behandling
- Rengöring av redskap
- Kontroll av utrustning
- Resultat från sporprover
- Uppdaterad förteckning över de kemiska produkter som används
- Avfallsrutiner för bortforslande och omhändertagande av farligt avfall, till exempel skalpeller
Bygglov
Kontakta Samhällsbyggnadförvaltningen Länk till annan webbplats. för att kontrollera om lokalen får användas för den typ av verksamhet du avser att starta. Det kan krävas bygglov om användningen av fastigheten ändras. Detta gäller samtliga verksamheter.
Mer information om vad som gäller för yrkesmässig hygienisk verksamhet
Självservice
Anmälan om hygienisk behandling, bassängbad eller solarium

Tatuerare tillhör en yrkeskategori som är anmälningspliktig till Miljöförvaltningen.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Är du ansvarig på ett företag i Borås? Svara på vår enkät!
Publicerad
Hjälp oss skapa ett tryggare företagsklimat i Borås! Är du företagare? Är du platsansvarig? Eller är du VD på ett företag i Borås? Kolla din inkorg! Vi har skic...
-
Stora hållbarhetspriset 2024 går till företaget Ahnviks
Publicerad
Genom att integrera klimat- och miljöfrågor, social och etisk samt ekonomisk hållbarhet i sin verksamhet, har Ahnviks Papper visat på en imponerande förmåga att...
-
Samverkan mellan skola och näringsliv
Publicerad
Ute var det grått och regndisigt men inne i samlingslokalen desto varmare klimat där rektorer för 7-9 skolor och deras studie- och yrkesvägledare hade samlats t...
Kalender
-
Kommunstyrelsen, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, Kommunstyrelsens...
-
Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, plan 7,...
-
Tekniska nämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 57, Tekniska nämndens Sessionssal