Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Solarium

Det finns ett tydligt samband mellan att sola solarium och risk för hudcancer. Trots att Stålsäkerhetsmyndigheten avråder från att sola solarium i syfte att bli brun är det många som väljer att sola solarium ändå.

Det är därför viktigt att den utrustning som används är godkänd och att kunderna får rätt information om riskerna.

Anmälan

Om du tänker starta och driva ett solarium är du skyldig att anmäla det till Miljö- och konsumentnämden. Du är också skyldig att följa Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om solarier.

Det är mycket viktigt att man använder rätt rör i solariet. Solariet ska ha en skylt som anger vilken sorts rör som ska användas.

Egenkontroll

Du som har solarium ska se till att regelverket om solarier följs. Du ska också se till att det är god hygien och bra ventilation i lokalen. Du ska regelbundet kontrollera att all utrustning fungerar som den ska och att rätt information om solariet går att läsa av kunder och personal.

Avfall

Lysrör är farligt avfall och ska därmed inte blandas med annat avfall. Farligt avfall som uppkommer i yrkesmässig verksamhet får transporteras endast av den som har särskilt tillstånd från Länsstyrelsen. Undantag är om avfallet per kalenderår är högst 100 kilogram eller 100 liter. Den som utövar verksamhet där farligt avfall uppkommer ska också föra anteckningar över mängden avfall, typ av avfall och vart den transporteras.

Avgift

En avgift tas ut för handläggning av anmälan och övrig tillsyn av verksamheten.

Länk för mer information

Information från Strålsäkerhetsmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

l

Självservice

Anmälan om solarium

Senast ändrad: 2020-11-09 11.37

Ändrad av:

Dela sidan: Solarium

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Kartnål på en karta.

  Publicerad den

  Boråskartan får tillfällig ersättare

  Tjänsten Boråskartan som funnits tillgänglig via boras.se får en tillfällig ersättare inom kort. Det blir en enklare karta där innehållet fylls på och utvecklas över tid.
 • En drönarbild över Södra torget med dess omgivningar.

  Publicerad den

  Borås skärper råd till anställda

  Borås Stad har skärpt sina allmänna råd till de anställda i kommunen. Det är en följd av Folkhälsomyndighetens skärpta rekommendationer för Västra Götalands län.
Ikon: Kalender

Kalender