Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kritiska datum

Vid vissa högtider, skolavslutningar, nollningar och större evenemang samlas många människor, framförallt ungdomar, i våra offentliga miljöer. Vi kallar dessa tillfällen eller perioder för kritiska datum. I arbetet med kritiska datum ingår polisen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Grundskoleförvaltningen, Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, centrum för kunskap och säkerhet, Arbetslivsförvaltningen och Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad.

Här kan du läsa om hur du som tonårsförälder eller annan viktig vuxen kan bidra till att barn och unga inte kommer i kontakt med alkohol och andra droger.

Så kan du hjälpa dina tonåringar

1. Prata om det

Fråga din tonåring hur planerna ser ut, om kompisarna kommer träffas, om det kommer drickas alkohol och festas. Hur tänker din tonåring kring det? Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din ungdom dricker alkohol och umgås i större folksamlingar, men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut

Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar tenderar att dricka mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta och därför är det viktigt att du som vuxen också har koll på ditt eget förråd av alkohol i hemmet.

3. Prata med äldre syskon eller kompisar

Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med dem över 20 år i din ungdoms närhet och hjälp dem att säga nej.

4. Håll koll

Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs via telefon, gärna i ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över.

5. Prata med andra föräldrar

Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan eller i idrottsföreningen om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era ungdomar dricker mindre.

6. Delta i vuxenvandring

Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen kommer minska risken att din tonåring råkar illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna nära till hands om något skulle hända. Vid kritiska datum arrangerar Borås Stad vuxenvandring som du som vuxen kan delta i.

Vuxenvandring

Inspiration, stöd och hjälp

I samband med kritiska datum kan du behöva komma i kontakt med andra vuxna. Nedan hittar du flera bra kontaktuppgifter och tips på information om hur du kan prata med din ungdom om alkohol och narkotika.

Elevhälsoteam och fältgruppen

Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller fältgruppen om du har frågor eller känner oro för din ungdom.

  • Elevhälsoteam. Ring Borås Stads växel på telefon: 033-35 70 00. Be om att bli kopplad till kuratorn på din ungdoms skola.
  • Fältgruppen. Ring till fältgruppen på telefonnummer 070-519 81 64 eller skicka e-post till faltgruppen@boras.se. Du kan även följa fältgruppen på sociala medier.

Fältgruppen i Borås på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @faltgruppenboras på Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Polisen

Eftersom ungdomar under 20 år inte har laglig rätt att köpa alkohol på Systembolaget har polisen rätt att beslagta eller hälla ut alkohol. Om polisen inte är på plats vid akut händelse kan du ringa 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kritiska datum

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter