Kritiska datum
Vid vissa högtider, skolavslutningar, nollningar och större evenemang samlas många människor, framförallt ungdomar, i våra offentliga miljöer. Vi kallar dessa tillfällen för kritiska datum.
Så arbetar vi med kritiska datum
I arbetet med, och samverkan kring, kritiska datum ingår polisen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Grundskoleförvaltningen, Individ- och familjeomsorgsförvaltningen, centrum för kunskap och säkerhet, Arbetslivsförvaltningen och Fritids- och folkhälsoförvaltningen i Borås Stad. Arbetet syftar till att öka kunskap, sprida information och samordna våra olika resurser.
Så kan du hjälpa dina tonåringar
Här kan du läsa om hur du som tonårsförälder eller annan viktig vuxen kan bidra till att barn och unga inte kommer i kontakt med alkohol och andra droger.
1. Prata om det
Fråga din tonåring hur planerna ser ut, om kompisarna kommer träffas, om det kommer drickas alkohol och festas. Hur tänker din tonåring kring det? Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din ungdom dricker alkohol och umgås i större folksamlingar, men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.
2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Tonåringar som får alkohol av sina föräldrar tenderar att dricka mer. Du kan inte lära ditt barn att dricka alkohol med måtta och därför är det viktigt att du som vuxen också har koll på ditt eget förråd av alkohol i hemmet.
3. Prata med äldre syskon eller kompisar
Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag på alkohol är genom en äldre partner, kompis eller kompis syskon. Prata med dem över 20 år i din ungdoms närhet och hjälp dem att säga nej.
4. Håll koll
Kom överens om en tid som din ungdom ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs via telefon, gärna i ett videosamtal. Hämta din ungdom när kvällens festligheter är över.
5. Prata med andra föräldrar
Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan eller i idrottsföreningen om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era ungdomar dricker mindre.
6. Vuxenvandra
Att du, tillsammans med andra viktiga vuxna, vistas ute på kvällen kommer minska risken att din tonåring råkar illa ut. Det är viktigt för din tonåring att veta att det finns vuxna nära till hands om något skulle hända.
Inspiration, stöd och hjälp
I samband med kritiska datum kan du behöva komma i kontakt med andra vuxna. Nedan hittar du flera bra kontaktuppgifter och tips på information om hur du kan prata med din ungdom om alkohol och narkotika.
Elevhälsoteam och fältgruppen
Ta gärna kontakt med skolans elevhälsoteam eller fältgruppen om du har frågor eller känner oro för din ungdom.
- Elevhälsoteam. Ring Borås Stads växel på telefon: 033-35 70 00. Be om att bli kopplad till kuratorn på din ungdoms skola.
- Fältgruppen. Ring till fältgruppen på telefonnummer 070-519 81 64 eller skicka e-post till faltgruppen@boras.se. Du kan även följa fältgruppen på sociala medier.
Fältgruppen i Borås på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och @faltgruppenboras på Instagram
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Polisen
Eftersom ungdomar under 20 år inte har laglig rätt att köpa alkohol på Systembolaget har polisen rätt att beslagta eller hälla ut alkohol. Om polisen inte är på plats vid akut händelse kan du ringa 112. Vid misstanke om brott eller om du har frågor, ring 114 14.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad agerar för ett tryggare näringsliv
En ny trygghetsundersökning visar att många företag i Borås har utsatts för brott under 2024. Nu planerar Borås Stad och...
-
Publicerad
Tio miljoner kronor till Borås Stad för att starta Framtidstorget
Borås Stad får tio miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att starta upp Framtidstorget. Torget ska vara en fy...
-
Publicerad
Föreläsningar ger svar om Viskans förorenade bottensediment
Borås Stad avråder från att äta fisk från Viskan söder om Borås. Varför? Nästan inget liv finns i åns bottensediment mel...
-
Publicerad
Klass 3C i Sandared hyllas för sitt miljöengagemang
När klass 3C på Sandaredskolan bestämde sig för att göra skillnad för miljön, nöjde de sig inte med att bara lära sig om...
-
Publicerad
Projektet Sanering av Viskan visades för föroreningsexperter
Ett 80-tal personer från hela landet fick nyligen en heldag i Borås. Bland annat fick de med hjälp av vandringar efter V...
-
Publicerad
Odla, dela och väx tillsammans - Sjuhärads fröbibliotek öppnar
Snart öppnar Sjuhärads fröbibliotek. Borås Stad och Marks kommun har startat ett nytt koncept där biblioteken blir en pl...