Avgifter för vård och omsorg
På den här sidan finns en sammanfattning av avgifterna för vård och omsorg samt mattaxan. Taxan gäller för den vård och omsorg och annan service inom kommunens verksamhet för äldre och personer med funktionsnedsättning som ges enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Taxan gäller oavsett om insatserna utförs av kommunen eller av ett privat företag på uppdrag av kommunen.
Avgifterna består av två olika taxor, en timavgift för serviceinsatser i ordinärt boende och månadsavgifter för omsorgsinsatser och kommunal primärvård (hemsjukvård) med mera. De som bor på vård- och omsorgsboende betalar en avgift för alla insatser.
Service
Serviceinsatser kostar 260 kronor per timme. Service kan till exempel vara städning, inköp av dagligvaror och mat, matdistribution, övriga ärenden samt tvätt och klädvård.
Omvårdnad och boendestöd
Omvårdnad kostar 290 kronor i månaden.
I omvårdnad ingår till exempel personlig hygien, på- och avklädning, toalettbesök och förflyttningar. Det kan också vara hjälp vid måltider, sociala aktiviteter samt trygghetsbesök (till exempel för att dämpa oro).
Boendestöd är avgiftsfritt. Boendestöd är ett stöd i ditt hem eller i din närmiljö. Du kan till exempel få stöd med veckoplanering, stöd att komma ut i sociala sammanhang eller att komma igång med vardagssysslor.
Trygghetslarm
Trygghetslarm kostar 100 kronor i månaden. Du betalar en avgift för telefonsamtal till din telefonoperatör. Däremot betalar du inget för teknik, personalstöd eller insatser i samband med akutlarm.
Dagverksamhet
Dagverksamhet kostar 290 kronor i månaden. Det läggs till en extra kostnad för mat.
Kommunal primärvård (hemsjukvård)
Kommunal primärvård kostar 290 kronor i månaden. Avgiften gäller insatser av sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut. Kommunal primärvård (hemsjukvård) för barn och ungdomar till och med 19 år är avgiftsfri.
Korttidsvistelse
Korttidsvistelse kostar 88 kronor per dygn. I avgiften ingår service, omvårdnad, hemsjukvård samt aktiviteter och eventuellt larm. Det läggs till en kostnad för mat på 165 kronor per dygn.
Vård- och omsorgsboende
Vård- och omsorgsboende kostar 2642 kronor i månaden. Avgiften inkluderar service, omvårdnad, hemsjukvård samt aktiviteter och eventuellt larm. Kostnad för mat och hyra läggs till.
Måltidspriser på vård- och omsorgsboende
Måltid | Avgift/månad |
---|---|
Alla måltider | 4 950 kronor |
Enbart huvudmål | 2 430 kronor |
Frukost och huvudmål | 3 450 kronor |
Huvudmål och kvällsmål | 3 930 kronor |
Restaurangpris utan bistånd
Priset på äldreomsorgens restauranger är 90 kronor per portion för lunch inklusive en enklare dessert. Detta gäller för pensionärer och deltagare i daglig verksamhet.
Minimibelopp
Alla måste ha tillräckligt med pengar kvar när skatt och bostad har betalats. Detta kallas minimibelopp och ska täcka normala levnadskostnader som till exempel mat, kläder, skor, hygien, telefon och sjukvård. Beroende på inkomst sänks vård- och omsorgsavgiften så mycket att brukaren har kvar sitt minimibelopp. Som lägst blir vård- och omsorgsavgiften 0 kronor.
Minimibeloppet är 7 247 kronor för ensamboende och 5912 kronor vardera för personer som bor tillsammans år 2025. För personer under 65 år är beloppet 10 procent högre.
För familjer med barn under 18 år ska minimibeloppet ökas med rimliga kostnader för barn som är hemmavarande.
Minimibeloppet kan höjas eller sänkas med hänsyn till personliga omständigheter, till exempel vid kostnader för god man. Behovet ska vara varaktigt i minst 6 månader och beloppet minst 200 kronor i månaden.
Avgiftsunderlag
För att kunna beräkna din avgift för vård och omsorg får du varje år en inkomstförfrågan per post. De uppgifter du lämnar används för att beräkna din avgift. Hur stor avgiften blir beror på vilken inkomst du har och hur mycket hjälp du får.
Till inkomst räknas bland annat pension, inkomst av tjänst, kapital och näringsverksamhet samt bostadstillägg/bostadsbidrag. Avgiften påverkas inte av förmögenhet, bara av räntor och andra utdelningar.
Om dina inkomster eller utgifter ändras under året kan du hämta en ny inkomstförfrågan på boras.se att fylla i och skicka in. Du kan också ringa en avgiftshandläggare och be att få en ny blankett hemskickad. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.
Inkomstförfrågan för beräkning av avgift Pdf, 129.2 kB, öppnas i nytt fönster..
Allmänt om avgifterna
Avgifterna gäller föregående kalendermånad. Är fakturabeloppet under 100 kronor skickar vi ingen räkning. Belopp som inte har fakturerats läggs ihop och när summan är minst 100 kronor skickar vi en samlingsfaktura för flera månader.
Bortavaro
Vid bortavaro från vård- och omsorgsboende under en hel månad behöver du inte betala någon avgift. Vid bortavaro som varar mindre än en månad men som överstiger 15 sammanhängande dagar betalar du en halv avgift.
Matavgiften tas bort från första dagen om du har anmält det dagen innan. Om du inte har anmält det, tas avgiften bort från den åttonde dagen.
Jämkning
Avgiften kan jämkas i två fall:
- om en make/maka eller registrerad partner flyttar till vård- och omsorgsboende och den andre bor kvar i den ursprungliga bostaden. Den som bor kvar ska inte drabbas av en försämrad situation.
- om någon flyttar med sin make/maka, registrerad partner eller sambo till vård- och omsorgsboende utan att själv ha behov av omsorg. Den medflyttande betalar bara för de faktiska insatserna.
Man måste ansöka för att få jämkning.
Din rätt att överklaga
Beslut om vård- och omsorgsavgiften går att överklaga. Kontakta Vård- och äldreförvaltningen om det gäller äldreomsorgen och Sociala omsorgsförvaltningen om det gäller verksamheten för personer med funktionsnedsättning. Du når båda via Borås Stads växel, telefon 033-35 70 00.
Bostadstillägg för pensionärer
Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. För att kunna ansöka om bostadstillägg som pensionär behöver du uppfylla vissa grundkrav.
- Du måste bo i Sverige.
- Du behöver ta ut hela din allmänna pension inklusive premiepension.
- Du behöver vara 66 år eller äldre. Är du född 1960 eller senare kommer andra åldrar gälla för dig.
På Pensionsmyndighetens webbsida kan du läsa mer om bostadstillägg och hur du ansöker.
Så fungerar bostadstillägg, Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Färdtjänsten förbättras – större område och nytt samarbete
Från den 1 juni 2025 får färdtjänstresenärer i Borås större möjligheter att resa. Färdtjänstområdet utökas till hela Västra Götalands län samt Kungsbacka, Varbe...
-
Publicerad
Vad tycker du om äldreomsorgen?
För tolfte gången gör Socialstyrelsen en undersökning där du som är äldre och har hemtjänst eller bor på ett vård- och omsorgsboende får tala om vad du tycker.
-
Publicerad
Sök till Familjekollo 2025
Borås Stad och Lutherska Missionskyrkan i Borås bjuder in ensamstående föräldrar med barn upp till 12 år till en veckas avkoppling och gemenskap på Familjekollo...
Kalender
-
Överförmyndarnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 5, plan 5, Överförmyndaren
-
Öppen mottagning för bygglovsfrågor
Tid: kl.
Plats: Stadsrummet, Kulturhuset. Ingång från Sturegatan...
-
Barnmatiné: Super Charlie
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn