Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Solceller och solenergi

Solfångare och solcellspaneler är så kallade solenergianläggningar. De kräver i vissa fall bygglov om din byggnad ligger inom detaljplanerat område. Utanför detaljplan krävs det normalt inte bygglov för solenergianläggningar på byggnader.

Om det finns en utökad lovplikt i området, till exempelt om byggnaden står på kulturhistoriskt värdefull bebyggelsemiljö, kan du behöva bygglov trots att det är utanför detaljplan.

Solfångare eller solcellspaneler som monteras utanpå en byggnads fasad eller taktäckningsmaterial är i vissa fall bygglovsbefriade. Undantaget gäller för alla typer av byggnader. Men, det kan krävas en anmälan om ändringen innebär att brandskydd eller bärande konstruktion påverkas. Det gäller alla byggnader och anläggningar som inte är en- eller tvåbostadshus.

Du kan behöva söka bygglov om du ska montera solfångare eller solceller som är tak- eller fasadintegrerade eller som inte följer byggandens form.

Tänk på

Hos Energi- och klimatrådgivning kan du få rådgivning kring solenergi.

Energi- och klimatrådgivning.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Solceller och solenergi

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Illustration av ny ishall på Norrby Långgata - Evedalsgatan.

  Borås Stad tar över bygget av den nya ishallen

  Publicerad

  Det är sedan tidigare beslutat att en ny ishall ska byggas på fastigheten Kilsund 4, området där Leos lekland tidigare låg. Nu köper Borås Stad marken och träde...
 • Brasa

  Glöm inte anmäla din eldstad

  Publicerad

  Ska du skaffa en eldstad som till exempel en kakelugn, braskamin, braskassett eller panna? Kom ihåg att anmäla det till oss först!
 • Ett bi i en blomma

  Vi sår gräsytor till ängsmark

  Publicerad

  Nu startar vi ett pollineringsprojekt för att hjälpa våra pollinatörer! Det gör vi för att förbättra förutsättningar för hotade arter och gynna artrikedomen. Ar...
Ikon: Kalender

Kalender