Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, sammanträde

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ansvarar för kommunens gymnasieskolor, anpassad gymnasieskola, vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial nivå, anpassad utbildning för vuxna, utbildning i svenska för invandrare) och yrkeshögskola.

Tid:
Plats: Quality Hotel Grand Borås

Sammanträdet är öppet för allmänheten och beslutsdelen inleds kl. 15.00 med allmänhetens frågestund.

Beslut och protokoll

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 240611 Protokoll.pdf Pdf, 374.4 kB. 374.4 kB 2024-06-14 07.57
Bilagor till Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens protokoll 240611.pdf Pdf, 291.3 kB. 291.3 kB 2024-06-14 07.58

Handlingar och ärendelista

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 240611 Handlingar.pdf Pdf, 14.1 MB. 14.1 MB 2024-06-05 17.40

Ärendelista

  1. Upprop och val av justerare ledamot och dennes ersättare
  2. Godkännande av föredragningslistan
  3. Allmänhetens frågestund
  4. Information från förvaltningen
  5. Återrapportering från Presidium
  6. Fortsatt erbjudande om utbildning för vuxna som omfattas av massflyktsdirektivet
  7. Anslagsframställan avseende Bäckängsgymnasiet campus
  8. Svar på revisionsrapport om granskning av försystem till ekonomisystemet i Borås Stad
  9. Svar på revisionsrapport om uppföljande granskning av Borås Stads personalpolitik
  10. Godkännande av vidtagen åtgärd - Yttrande över remiss avseende förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner
  11. Anmälningsärenden
  12. Delegationsbeslut
  13. Rapport från kontaktpolitikerbesök, programråd och YH ledningsgrupp
  14. Övriga frågor
Ordförandeklubba och Ipad

Beslut i korthet

Fortsatt erbjudande om utbildning för vuxna som omfattas av massflyktsdirektivet

Nämnden erbjuder idag vuxna i kommunen som befinner sig i Sverige med stöd av massflyktsdirektivet utbildning i svenska och vissa delar av vuxenutbildningens övriga utbud. Delar av utbildningen bedrivs som uppdragsutbildning vid sidan av det ordinarie utbudet då eleverna inte fullt ut har rätt att delta i ordinarie vuxenutbildning så länge de inte är folkbokförda här.

Nämndens beslut om att erbjuda utbildning gäller fram till 30 juni 2024. Därför behöver ett beslut om eventuell förlängning fattas. Sedan det senaste beslutet fattades har regeringen utarbetat ett förslag till lagstiftning som, gör det möjligt för personer i målgruppen att folkbokföras efter ett år i Sverige. Eftersom lagstiftningen ännu inte är på plats bör det nuvarande erbjudandet förlängas.

Beslut: Vuxna flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet ska fortsatt erbjudas vuxenutbildning i svenska för invandrare, samt svenska som andraspråk på grundläggande och gymnasial nivå.

Den tidigare beslutade uppdragsutbildning som omfattar annan utbildning på grundläggande och gymnasial nivå som bedöms lämplig med utgångspunkt i behov, söktryck och kostnad för utbildningen ska fortsätta erbjudas.

Beslutet gäller för utbildning som påbörjas senast den 30 juni 2025.

Anslagsframställan avseende Bäckängsgymnasiet campus

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har i lokalresursplaneringen framställt sitt behov till Lokalförsörjningsnämnden om tillskapande av ytterligare lokaler för Bäckängsgymnasiet. Framställan bygger på nämndens utredning om ”Framtidens gymnasieskola och gymnasiesärskola” (fr.o.m. 2023-07-02 anpassad gymnasieskola).

Förstudiekonto öppnades 2021-12-14. Projekteringsframställan antogs i Lokalförsörjningsnämnden 2022-10-25 vilken kompletterades med en reviderad projekteringsframställan i Lokalförsörjningsnämnden 2023-06-14 efter omtag i projektet. Projekteringsframställan tillstyrktes av Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2023-08-29.

Projektet finns med i Borås Stads investeringsbudget 2024 och har en projektbudget om 155 000 000 kronor. Byggstart preliminär juli 2024 med preliminär inflyttning som sker etappvis med start januari 2026. Projektet Bäckängsgymnasiet campus har efter reviderad projekteringsframställan delats upp i två entreprenader, del 1 och del 2. Projektets budget, del 1, är baserad på inkomna anbud till 144 325 000 kronor. Kommande ombyggnation del 2 av Caroliskolan i kvarteret Nornan är under projektering och anbud på denna ombyggnation inhämtas under sommaren 2024. Denna ombyggnation bedöms kosta mellan 12 000 000-17 000 000 kr. Det finns alltså risk att total projektbudget för Bäckängsgymnasiet campus överskrids.

Projektet omfattar en tillbyggnation samt ombyggnation av Bäckängsgymnasiet samt Caroliskolan och omfattar ca 6 775 kvm BTA (bruttoarea) varav tillbyggnationen är ca. 5 680 kvm BTA.

Lokalförsörjningsnämnden föreslår 2024-05-14, § 62, Kommunstyrelsen besluta att under förutsättning att Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tillstyrker förslaget, godkänna Lokalförsörjningsnämndens anslagsframställan avseende Bäckängsgymnasiet campus, del 1.

Beslut: Anslagsframställan tillstyrks.

Nämnden konstaterar att anslagsframställan omfattar Bäckängsgymnasiet Campus del 1 och del 2, vilket framgår av Lokalförsörjningsnämndens skrivelse.

Svar på revisionsrapport om granskning av försystem till ekonomisystemet i Borås Stad

Stadsrevisionen har granskat Borås Stads olika försystem till ekonomisystemet Agresso Unit4. Granskningen syftar till att bedöma om integrationen mellan externa system (försystem) och Borås Stads ekonomisystem Agresso Unit4 bedrivs i enlighet med tillämpliga regelverk när det gäller bokföring och redovisning. Granskningen syftar även till att granska om arbetet bedrivs med en tillräcklig intern kontroll.

Stadsrevisionen bedömer att samtliga försystem behöver ha en aktuell processbeskrivning. Detta för att hanteringen ska leva upp till bokföringslagens regelverk. Med denna utgångspunkt bedömer Stadsrevisionen att Fritids- och folkhälsonämndens, Kulturnämndens, Förskolenämndens, Grundskolenämndens, Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens, Tekniska nämndens, Lokalförsörjningsnämndens och Samhällsbyggnadsnämndens arbete inom området inte fullt ut bedrivs i enlighet med gällande regelverk. Nämnderna behöver upprätta egna processbeskrivningar för de försystem som integreras.

Stadsrevisionen bedömer att det finns behov av att ytterligare beskriva vilken redovisningsinformation som hanteras av olika försystem för att uppfylla gällande regelverk. Det finns även behov av att kartlägga och dokumentera vilken redovisningsinformation som förs över till ekonomisystemet från respektive försystem. Stadsrevisionen bedömer att den interna kontrollen av redovisningsinformationen behöver utvecklas.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens yttrande;

Nämnden har mottagit stadsrevisionens rapport och ger förvaltningen uppdraget att komplettera befintlig dokumentation för integrationen mellan IST Regional Analys och Agresso Unit4 med den redovisningsinformation som hanteras och med en processbeskrivning som visar hur informationen integreras i ekonomisystemet, i linje med bokföringslagens regelverk.

Beslut: En komplettering av dokumentationen kring integrationen mellan IST Regional samverkan och Agresso Unit4 ska göras i linje med revisionens synpunkter. Yttrandet översänds till Stadsrevisionen.

Svar på revisionsrapport om uppföljande granskning av Borås Stads personalpolitik

Stadsrevisionen har genomfört en uppföljande granskning av Borås Stads personalpolitik.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tagit del av Stadsrevisionens rapport – Uppföljande granskning av Borås Stads personalpolitik. I syfte att möta och arbeta med kompetensförsörjningsutmaningen ser nämnden positivt på att det har skett en utveckling kring områdena lönenivåer, löneöversyn, förmåner, kompetensutveckling och hållbart arbetsliv. Goda arbetsvillkor och skäliga lönenivåer är viktiga områden för att Borås Stad ska vara konkurrenskraftig i förhållande till andra arbetsgivare vid rekrytering och för att behålla skickliga och erfarna medarbetare i organisationen.

Gällande kvarstående beskrivna brister anser nämnden att det är av stor vikt att personalpolitiska riktlinjerna utformas i linje för att stötta programmets intentioner. Att de blir vägledande, ändamålsenliga och går i takt med verksamheten. Riktlinjerna ska utgöra ett konkret stöd för Borås Stads chefer på alla nivåer att genomföra och följa upp de olika delarna i programmet. En tydlig personalpolitik som anger ramar och målsättningar med tillhörande riktlinjer, där roller, ansvar, handlingsutrymme och beslutsnivåer är tydliga, är ett stöd för Borås Stads chefer att genomföra sitt uppdrag och skapar goda förutsättningar för ett tillitsbaserat ledarskap.

Beslut: Upprättat svar godkänns och översänds till Stadsrevisionen.

Godkännande av vidtagen åtgärd - Yttrande över remiss avseende förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner

Skolverket har till Borås Stad översänt remiss avseende förslag till föreskrifter om vilka kurser enligt ämnesplaner som motsvaras av nivåer i ämnen enligt ämnesplaner. Yttrande över remissen ska vara Skolverket tillhanda senast den 10 juni.

Med anledning av att nämndens sammanträde i juni äger rum efter det att yttrandet ska vara Skolverket tillhanda beslutade nämnden vid sitt sammanträde den 14 maj, § 83, att uppdra åt förvaltningen att å nämndens vägnar avge yttrande i ärendet. Av beslutet framgår även att avgivet yttrande ska anmälas till nämndens sammanträde den 11 juni för godkännande av vidtagen åtgärd.

Beslut: Vidtagen åtgärd godkänns.

Initiativärende - Arbetet med hedersrelaterad problematik på gymnasier

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna i nämnden lägger vid dagens sammanträde ett initiativärende ”Arbetet med hedersrelaterad problematik på gymnasier” där man föreslår nämnden besluta att förvaltningen får i uppdrag att till ett nämndmöte under hösten redogöra för hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ser ut.

Beslut: Initiativärendet remitteras till förvaltningen för beredning.

Initiativärende – Behov av större byggård och större lokalytor för Bygg- och anläggningsprogrammet, Viskastrandsgymnasiet

Vänsterpartiet i nämnden lägger vid dagens sammanträde ett initiativärende ”Behov av större byggård och större lokalytor för Bygg- och anläggningsprogrammet, Viskastrandsgymnasiet” där man föreslår nämnden besluta att förvaltningen får i uppdrag att undersöka behovet av större lokalytor och om den byggård som finns är ändamålsenlig för de praktiska moment som krävs i Bygg och anläggnings-programmet.

Beslut: Initiativärendet remitteras till förvaltningen för beredning.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-10-31] Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden , sammanträde 2024-06-11 15.00

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol