Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, sammanträde

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ansvarar för kommunens gymnasieskolor, anpassad gymnasieskola, vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial nivå, anpassad utbildning för vuxna, utbildning i svenska för invandrare) och yrkeshögskola.

Tid:
Plats: Yrkeshögskolan i Borås, Fabriksgatan 11

Sammanträdet är öppet för allmänheten och beslutsdelen inleds kl. 17.00 med allmänhetens frågestund.

Beslut och protokoll

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 241029 Protokoll.pdf Pdf, 471.7 kB. 471.7 kB 2024-11-01 07.58

Handlingar och ärendelista

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 241029 Handlingar uppdaterad 241022.pdf Pdf, 2.9 MB. 2.9 MB 2024-10-22 10.35

Ärendelista

  1. Upprop och val av justerare ledamot och dennes ersättare
  2. Godkännande av föredragningslistan
  3. Allmänhetens frågestund
  4. Information från förvaltningen
  5. Återrapportering från Presidium
  6. Månadsuppföljning september 2024
  7. Sammanträdesdagar för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2025
  8. Tid- och arbetsplan för uppföljning 2025 och budget 2026
  9. Initiativärende - Arbetet med hedersrelaterad problematik på gymnasier
  10. Yttrande över remiss - Riktlinjer för informationshantering i Borås Stad
  11. Uppdrag till nämndordförande att tillskriva Utbildningsdepartementet gällande spetsutbildningar
  12. Anmälningsärenden
  13. Avgivna skrivelser
  14. Delegationsbeslut
  15. Rapport från kontaktpolitikerbesök, programråd och YH ledningsgrupp
  16. Övriga frågor
Ordförandeklubba och Ipad

Beslut i korthet

Månadsuppföljning september 2024

Nämnden har planerat för ett nollresultat för året. Uppföljningen visar att det kan bli ett mindre överskott för verksamheterna 2024. Överskottet beror på sent beviljade statsbidrag som kan bli svårt att förbruka innan årets slut.

Sjukfrånvaron i förvaltningen ligger på en stabil nivå och har under året i snitt följt mönstret för de senaste åren men under sommaren noteras en avvikande ökning. HR arbetar nu tillsammans med verksamheten för att få en fördjupad bild kring utvecklingen och plan för åtgärder framåt.

Ur elevperspektivet konstaterar nämnden att läsårsstarten varit lugn.

Beslut: Upprättad månadsuppföljning godkänns.

Sammanträdesdagar för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2025

Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden fastställer följande sammanträdesdagar för år 2025:

Tisdagen den 28 januari

Tisdagen den 18 februari

Tisdagen den 18 mars

Tisdagen den 22 april

Tisdagen den 13 maj

Onsdagen den 11 juni

Tisdagen den 26 augusti

Tisdagen den 23 september

Tisdagen den 28 oktober

Tisdagen den 16 december

Sammanträden den 18 februari, 22 april och 23 september börjar med informationsmöte kl. 13.00. Beslutssammanträde från kl. 15.00.

Sammanträdet den 11 juni börjar kl. 15.00 (inget informationsmöte).

Övriga sammanträden börjar med informationsmöte kl. 15.00. Beslutssammanträde från kl. 17.00.

Nämndhandlingar ska finnas tillgängliga i Ciceron Assistent senast en vecka före nämndsammanträdet.

Utöver nämndsammanträden kommer nämnden att ha en gemensam Resultatdialog tisdagen den 4 mars samt en Planeringsdialog onsdagen den 11 juni. Arvode erhålls enligt Kommunfullmäktiges beslut ”Bestämmelser om ersättningar till kommunens förtroendevalda” för dessa två dagar.

Nämndens beslutssammanträden är öppna för allmänheten.

Tid- och arbetsplan för uppföljning 2025 och budget 2026

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har upprättat ett förslag på tid- och arbetsplan för uppföljning 2025 och budget 2026. Dokumentet bygger på den kommungemensamma processen för planering och uppföljning samt utgår ifrån de övergripande styrdokument som styr nämndens arbete.

Nämndens planerings- och uppföljningsarbete utgår från de fyra perspektiven elev, verksamhet, personal och ekonomi. Tid- och arbetsplan för uppföljning 2025 och budget 2026 syftar till att skapa förutsättningar för en hög kvalitet i planerings- och uppföljningsarbetet.

Beslut: Tid- och arbetsplan för uppföljning 2025 och budget 2026 fastställs.

Initiativärende – Arbetet med hedersrelaterad problematik på gymnasier

Nämnden beslutade den 27 augusti att bifalla Sverigedemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden initiativärende Arbetet med hedersrelaterad problematik på gymnasier. Nämnden uppdrog åt förvaltningen att redogöra för hur arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ser ut i verksamheterna.

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningens arbete mot hedersrelaterad problematik sammanfattas i en rapport.

Beslut: Nämnden godkänner upprättad rapport.

Yttrande över remiss – Riktlinjer för informationshantering i Borås Stad

De nu gällande dokumenten Borås Stads Rutiner för informations- och arkivhantering samt Borås Stads arkivregler föreslås båda ersättas av nya Riktlinjer för informationshantering i Borås Stad. Dessa riktlinjer för hantering av allmänna handlingar ska gälla utöver de bestämmelser som finns föreskrivna i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446). Riktlinjerna gäller för bland annat kommunstyrelsen och nämnderna.

Syftet med riktlinjerna är att fastställa hur informationshanteringen ska organiseras och att närmare precisera ansvarsfördelning utöver vad som framgår i de bestämmelser som följer av lag eller förordning.

Nämnden ansvarar för hanteringen av den egna myndighetens allmänna handlingar och att den sker i enlighet med arkivlagen, arkivförordningen, Borås Stads riktlinjer samt arkivmyndighetens råd och anvisningar. Nämnden ska även säkerställa att förvaltningen har en ändamålsenlig organisation och ansvarsfördelning.

Nämnden har vid sitt sammanträde den 27 augusti fastställt både Arkivbeskrivning och arkivorganisation samt dokumenthanteringsplan (i de nya riktlinjerna benämnd informationshanteringsplan) för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen kommer under vintern 2024/2025 att starta upp arbetet med att ta fram en arkivförteckning.

Beslut: Remissen tillstyrks.

Uppdrag till nämndordförande att tillskriva Utbildningsdepartementet gällande spetsutbildningar

Nämnden anordnar sedan ett flertal år tillbaka två spetsutbildningar inom gymnasieskolan, Teknik – spets och Entreprenörsprogrammet. Spetsutbildningarna har ingått i en försöksverksamhet och Regeringen har nu meddelat att försöksverksamheten ska permanentas för gymnasieskolan från och med läsåret 2025/2026. Dessutom kommer spetsutbildningarna att stramas upp för att säkerställa kvaliteten på utbildningarna.

De nya reglerna kommer att innebära vissa förändringar för att säkerställa att utbildningarna håller en hög kvalitet. För att få bedriva en riksrekryterande spetsutbildning måste Skolverket bedöma att utbildningen uppfyller de krav som är nödvändiga för att eleverna ska få en utbildning av god kvalitet, något som nu har förtydligats. Det innebär bland annat att de elever som vill gå en spetsutbildning kommer att behöva göra ett inträdesprov i det ämne eller ämnesområde som spetsutbildningen är inriktad mot.

Huvudmännen måste ansöka om nya tillstånd för att bedriva spetsutbildning hos Skolverket. Skolverket har informerat om att ansökningsförfarandet kommer att genomföras under våren 2025 för att huvudmännen ska få beslut senast senvåren innan utbildningen startar i augusti.

Nämnden följer SKR:s rekommendationer kring tidsplan för gymnasieantagning och fattar beslut om antagningsorganisationen (erbjudna program och antal platser) i september . Under hösten informerar nämndens gymnasieskolor om planerat utbud i informationsmaterial, vid mässor och öppet hus. Detta för att säkerställa att elever och vårdnadshavare är väl informerade inför ansökningsperioden för gymnasievalet i januari-februari. Senast i april ska nämnden lämna ett preliminärt besked till de sökande eleverna utifrån deras ansökan. En om- och nyvalsperiod för ansökningar genomförs i april-maj och slutlig antagning ska vara klar och meddelas till eleverna senast 1 juli.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden ser följande konsekvenser av att Skolverket inte kommer att ge besked om tillstånd att bedriva spetsutbildning förrän senvåren 2025:

  • Det är inte möjligt för nämnden som anordnare av två spetsutbildningar att informera elever, vårdnadshavare, studie-och yrkesvägledare med flera, om innehållet i utbildningar som ännu inte fått tillstånd att starta (skollagen 15 kap. 8§ och 29 kap. 19§). Eftersom ansökan görs för första gången utifrån de nya reglerna vet inte nämnden om ansökan kommer att beviljas eller om den eventuellt kan beviljas efter modifiering av innehållet. I båda fallen är det omöjligt att ge berörda parter en korrekt information enligt ovan nämnda lagstiftning.
  • Det är inte möjligt för nämnden att meddela eleverna ett preliminärt antagningsbesked till spetsutbildningar, om de ännu inte fått tillstånd att starta (GyF 7 kap. 7§).

Nämnden uppdrar åt nämndordförande att tillskriva Utbildningsdepartementet med önskemålet att ett tillfälligt beslut fattas om förenklad ansökan eller anmälan för de spetsutbildningar som ingått i försöksverksamheten samt att detta förfarande genomförs skyndsamt med besked senast 31 december 2024. Planerat ansökningsförfarande under senvåren 2025 kan då gälla för antagning till läsåret 2026/2027.

Beslut: Nämnden noterar information om nytt regelverk för spetsutbildningar och uppdrar åt nämndordförande att tillskriva Utbildningsdepartementet gällande konsekvenser av den korta tidsramen för ansökan om tillstånd för spetsutbildningar.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-10-31] Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden , sammanträde 2024-10-29 15.00

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol