- Borås Stad
- / Företagare
- / Tillstånd och regler
- / Vatten och avlopp
- / Vattenskyddsområden
- / Öresjö vattenskyddsområde
- / Tertiär zon
Tertiär zon
Nedan följer en sammanfattning av de regler som gäller inom zonerna. Här kan du läsa hela föreskriften Länk till annan webbplats. för vattenskyddsområdet.
Kontakta Miljöförvaltningen om du har några frågor om vad som gäller.
Kemikalier
Det krävs inte tillstånd för hantering av kemikalier inom tertiär zon. Men de ska lagras och hanteras på ett sådant sätt att de inte innebär risk för miljön. Kemikalier och farligt avfall ska i första hand förvaras inomhus.
Inomhus ska förvaring av kemikalier och farligt avfall ske i utrymme som är tätt och beständigt mot det aktuella ämnet. Invallningen eller det sekundära skyddet ska rymma minst hälften av lagrad vätskevolym, dock minst den största behållarens volym. Befintliga golvbrunnar ska sättas igen.
Om förvaring måste ske utomhus ska kemikalier och farligt avfall förvaras under nederbördsskydd och i sekundärt skydd eller i invallning som är tätt och beständigt mot det aktuella ämnet. Invallningen eller det sekundära skyddet ska rymma minst hälften av lagrad vätskevolym, dock minst den största behållarens volym. Påkörningsskydd ska finnas om det fi nns risk för påkörning.
Fordonstvätt
Tvätta ditt fordon i en ”gör det själv-hall” eller i en automatisk biltvätt. Biltvättsanläggningen ska ha slam- och oljeavskiljare och helst ytterligare ett reningssteg för att säkert klara utsläppskraven.
Cisterner
Nya cisterner och rörledningar för petroleumprodukter och kemikalier som är skadliga för grund- eller ytvattnet ska ha sekundärt skydd som är tätt och beständigt mot lagrad kemikalie och som rymmer minst hälften av lagrad vätskevolym, dock minst den största behållarens volym.
Om det sekundära skyddet är i form av en invallning, ska den vara försedd med nederbördsskydd.
Om risk för påkörning finns ska cisternen vara försedd med påkörningsskydd. Om du har befintliga cisterner utomhus ovan mark som rymmer minst 3 kubikmeter ska de ha sekundärt skydd.
Rör i golv inomhus ska antingen friläggas eller ersättas med nya ovan golv.
Cisterner inomhus i pannrum eller motsvarande i bostadshus och som är under regelbunden uppsikt är undantagna från kravet på sekundärt skydd. Du bör dock inte ha golvbrunnar eller jordgolv där cisternen befinner sig.
Upplag
Det finns särskilda regler för upplag av skogsmaterial, avfall och förorenade massor.
Värmepumpar och andra energianläggningar
Det krävs tillstånd av Miljö- och konsumentnämnden för att lagra och/eller utvinna värmeenergi från ytvatten. För bergvärmepumpar och ytjordvärmepumpar krävs anmälan.
Skogsbruk och kalkning
Särskilda regler gäller för jord- eller vattenslagning av plantor samt för kalkning.
Dalsjöfors och Rångedala
Skyddsföreskrifterna för de vattentäkterna gäller parallellt med skyddsföreskrifterna för Öresjö vattentäkt.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Jobb- och utbildningsmässa
Publicerad
Välkomna att delta på Norrbyhusets Jobb- och utbildningsmässa.
-
Borås Stad leder nytt EU-projekt för en cirkulär textilindustri
Publicerad
Att driva på och styra upp textilavfallshanteringen mot en cirkulär modell inom EU – det ska sju europeiska kommuner arbeta med i ett nytt EU-projekt som Borås ...
-
Importerar, tillverkar eller förädlar du produkter eller material som ska komma i kontakt med livsmedel?
Publicerad
Då vill vi påminna om att du senast 1 juli 2024 måste anmäla din verksamhet för registrering till Miljöförvaltningen enligt en ny EU-regel som hanterar kontaktm...
Kalender
-
Tekniska nämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 57, Tekniska nämndens Sessionssal
-
Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7,...
-
Kommunstyrelsen, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset