Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Levnadsvanor - digitalt

Nedan presenteras ett urval av hälsofrämjande aktiviteter och stödjande verksamheter som finns tillgängliga digitalt, oberoende av vilken ort du befinner dig i. Här fokuserar vi på levnadsvanor - det vill säga matvanor, fysisk aktivitet, tobak, alkohol, droger och spel.

Hälsocoach online

Stärk din hälsa och må bättre i vardagen. Boka din egen hälsocoach som du träffar i mobilen, surfplattan eller via datorn. Perfekt för dig som vill komma igång med motion, att äta hälsosammare, sluta röka/snusa eller förändra dina alkoholvanor. Hälsocoach online är en kostnadsfri tjänst för alla som är 16 år eller äldre och bor i Västra Götaland.

Hälsocoach online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Egen hälsoplan

Ett sätt att få stöd i att göra en förändring kan vara att göra en handlingsplan - din egen hälsoplan. Att ha en målbild och börja med enkla delmål kan hjälpa dig att komma igång med den förändring du vill åt. På länken här nedanför hittar du förslag på hur du kan tänka och göra för att skapa en ny vana som håller i längden. Tänk på att även små förändringar kan ge stora effekter för hälsan.

Skapa en hållbar vana Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Levnadsvanor

Lär dig mer om hur kroppen fungerar och få råd i hur du kan leva hälsosamt. Läs om psykisk hälsa, sexuell hälsa, tandhälsa och om mat och träning. Det finns också texter om stress, övergrepp, alkohol och könsidentitet.

Liv och hälsa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Matkassen från dietister i Västra Götalandsregionen

Matkassen ger bra mat för dig och familjen. Här hittar du recept på snabblagade och näringsrika rätter som är bra för hälsa, miljö och plånbok. Recepten är framtagna av dietister i Västra Götalandsregionen för att passa hela familjen, oavsett ålder.

Matkassen VGR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förbättra matvanorna

Appen Lifesum hjälper dig att ta hand om dig själv och uppnå de mål som du satt upp för din hälsa och vikt genom att äta bättre. Här kan du bland annat starta ett förenklat kostschema, ta del av recept och börja din egen hälsoresa. Appen har en gratisversion.

Appen Lifesum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sundkurs.se

Sundkurs.se är utformad av experter på Karolinska Institutet i Stockholm. Det är en faktabas och inspirationskälla baserad på den samlade vetenskapen om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa. Här kan du hitta hälsosamma recept och få andra tips för en sund livsstil.

Sundkurs.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Livsmedelsverket

Hos Livsmedelsverket får du kostråd för livets alla skeden. Vi serverar senaste kunskap om näringsämnen och tips på hur du äter hållbart med mera. På hemsidan hittar du bland annat broschyren "Hitta ditt sätt" om matvanor och nyckelhålsmärkningen, matvanekollen där du kan testa dina egna matvanor, tallriksmodellen i olika versioner, livsmedelsdatabasen där du kan söka på näringsinnehåll i livsmedel, samt nyckelhålsrecept.

Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träna hemma - Bara vanlig

Bara Vanlig är föreningen för alla personer som oavsett förmåga, sätter delaktighet, självbestämmande och gemenskap i fokus! Vi har hittat magin i att springa, rulla och gå tillsammans i våra löpargrupper. Alla är välkomna att träna oavsett ålder och funktionsvariation. Bara Vanlig erbjuder även digital träning via Zoom. Tillsammans väljer vi olika rörelser som vi utför tillsammans, samtidigt som vi lyssnar på våra favoritlåtar.

Bara vanlig - digital träning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träningsdagbok

Hemsidan jogg.se och appen Svettig är grundade av två alingsåsare som började löpträna ihop under småbarnsåren. De såg att det fanns ett behov av att kunna hålla koll på träningen och peppa varandra. Som medlem på Jogg.se får du bland annat gratis tillgång till en träningsdagbok som du når via hemsidan eller via appen Svettig. Om du vill kan du följa dina kompisars träning och dela med dig av dina egna pass. Det finns även kartfunktioner, träningsprogram, artiklar och forum om träning med mera.

Jogg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips för att få barn att röra på sig

Barn och unga behöver röra på sig för att må bra. Det är viktigt för bland annat kroppen, hjärnan och sömnen. Här får du tips och råd för hur du kan göra för att få dina barn att röra på sig mer.

Tips för att få barn att röra på sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Styrka, kondition och balansträning - senior

De flesta vill må bra och kunna vara aktiva även som äldre. Det är bra om du regelbundet tränar muskelstyrka, kondition och balans. Här finns inspiration och konkreta tips på övningar för dig som är äldre och som vill vara fysiskt aktiv för att behålla din styrka och rörlighet eller för att må bättre.

Att hålla sig i form som senior Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sluta röka-linjen

Sluta Röka-Linjen finns för dig som vill ha stöd när du slutar med tobak. Med oss kan du prata i telefon eller chatta om dina tobaksvanor. Även närstående som undrar hur de kan stötta någon är välkomna till oss.

Sluta röka-linjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alkohollinjen

Alkohollinjen erbjuder kostnadsfritt anonymt stöd via telefon till personer som vill förändra sina alkoholvanor, men också för dem som oroar sig för någon annans alkoholvanor. Alkohollinjen drivs av Beroendecentrum Stockholm.

Alkohollinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alkoholhjälpen

Alkoholhjälpen erbjuder anonymt och kostnadsfritt stöd för dig som har funderingar kring ditt eget drickande eller som är orolig för någon i din närhet. Alkoholhjälpen kan användas på många olika sätt och här finns bland annat diskussionsforum och ett självhjälpsprogram. Tjänsten drivs av Beroendecentrum Stockholm.

Alkoholhjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Droghjälpen

Droghjälpen är en plats för alla som berörs av droger. Här finns information, råd och stöd till dig som funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon du bryr dig om. Du kan vara anonym när du kontaktar oss. Droghjälpen drivs av Beroendecentrum Stockholm.

Droghjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spelberoendes riksförbund

Oavsett om du söker hjälp, information eller vill veta mer om spelberoende så finns vi här för dig. Om du eller någon närstående har problem med sitt spelande kan du kontakta den föreningen som geografiskt ligger närmast där du bor. Spelberoendes förening Stockholm, Göteborg och Malmö har bemannade kanslier som tar emot hjälpsökande via telefon och mejl. Om det inte finns verksamhet på orten där du bor har du alltid möjlighet att ha ett enskilt samtal eller delta i gruppmöten online.

Stödlinjen spelberoende

Stödlinjen för spelare och anhöriga är en nationell stödinsats för personer som spelar om pengar och deras anhöriga. Det är en kostnadsfri tjänst och du kan vara helt anonym.

Stödlinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Levnadsvanor - digitalt

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender