Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Psykisk hälsa - digitalt

Här presenteras ett urval av hälsofrämjande aktiviteter och stödjande verksamheter som finns tillgängliga digitalt, oberoende av vilken ort du befinner dig i. Här fokuserar vi på psykisk hälsa.

Stress och sömn

Du som har sömnsvårigheter kan få tips och råd på vad du kan göra själv och hur du kan få hjälp. Du kan också läsa om och lyssna på olika typer av avslappningsövningar.

Stresshantering och sömn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

AntiStress - app

AntiStress-appen är utgiven av Västra Götalandsregionen och innehåller medveten andning, muskulär avslappning, dagbok och självskattning av stressnivå. Syftet är att minska din stress och öka ditt välbefinnande. Appen är gratis, under utveckling och ska ses om ett verktyg för dig som upplever stress i vardagen och som vill skapa tid för vila och återhämtning.

Ladda ner AntiStress-appen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jourhavande Präst

Du kan ringa jourhavande präst om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam. Prästerna i jouren har absolut tystnadsplikt och samtalet spelas inte in. Det som sägs stannar mellan er. Jourhavande präst har öppet alla kvällar klockan 21.00–06.00. Du kan också kontakta jourhavande präst via mail eller chatt.

Jourhavande präst Länk till annan webbplats.

Jourhavande medmänniska

Jourhavande medmänniska är en politiskt och religiöst obunden förening. Vi finns till för dig som behöver någon att tala med, någon som lyssnar under den tiden på dygnet då många sover. Du kan tala om problem i familjen, på arbetet, om ensamhet, sjukdom eller något annat som oroar dig. Du är trygg hos oss och det du berättar stannar här. Vi som svarar i jourtelefonen är volontärer med olika erfarenheter och roller i yrkeslivet. Telefonjouren är öppen årets alla nätter mellan klockan 21.00–06.00 och du kan även kontakta oss via chatt.

Anhörigas Riksförbund

Anhörigas Riksförbund är en politiskt och religiöst obunden intresseorganisation som verkar för att de som är anhöriga ska ha goda förutsättningar att hjälpa sina närstående.

Stöd till efterlevande

Vi är medmänniskor som utgör nätverket VIMIL (Vi som mist någon mitt i livet). Vi vet hur sorg är och du får möjlighet till kontakt med andra i samma situation. Som medlem kan man delta i olika aktiviteter som till exempel fågelskådning, restaurangbesök, cykelutflykt, biobesök, bokklubb, resor och föreläsningar.

VIMIL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Självmordslinjen

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Mind, som står bakom självmordslinjen, är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi ersätter inte vården, utan kompletterar den. Du har möjlighet att vara anonym och vi ser varken ditt telefonnummer när du ringer in till oss, eller din IP-adress när du chattar. Vi har öppet dygnet runt, varje dag. Vid akut självmordsrisk bör du ringa 112.

Föräldralinjen

Föräldralinjen är till för dig som vill reflektera över din roll som förälder, är orolig för ditt eget barn, eller ett barn i din närhet. När du känner dig osäker i din föräldraroll, eller är en nära vuxen till ett barn vars situation du oroar dig för, kan det kännas bra att få prata med någon professionell. Hos oss på Föräldralinjen får du möjlighet att både ställa frågor och bolla tankar för att hitta nya förhållningssätt och vägar till en bättre situation.

Samtalen till Föräldralinjen kan beröra stora eller små problem kring barn oavsett ålder. Mind, som står bakom föräldralinjen, är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Föräldralinjen är öppen vardagar klockan 10.00-15.00 och torsdagskvällar klockan 19.00-21.00. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.

Äldrelinjen

Äldrelinjen riktar sig till dig som mår psykiskt dåligt eller som längtar efter någon att prata med. Vi är bara ett samtal bort och erbjuder medmänskligt stöd och någon som lyssnar. Vi erbjuder inte behandling, men när tankarna är mörka och tunga kan ett gott samtal bli en vändpunkt. Vid behov hänvisar vi vidare till annat eller professionellt stöd. Mind, som står bakom äldrelinjen, är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Äldrelinjen är öppen vardagar klockan 8.00-19.00 och helger klockan 10.00-16.00 och du är anonym när du ringer.

Stöd vid psykisk ohälsa

Här diskuteras allt det där som kallas livet. Mind Forum är en trygg plats på nätet där du anonymt kan prata om livet när det känns tufft. Du kan dela med dig, ge och få stöd, läsa fakta om psykisk ohälsa och läsa andras berättelser. Mind, som står bakom Mind Forum, är en oberoende ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Mind Forum finns också som app.

Mind Forum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Killjour

Under Kevlaret är en ideell organisation som stöttar killar. Vi skapar en plats där killar kan prata om sånt som är svårt (eller bara ovant) att dela med kompisar och familj. Du är anonym och vår chatt fungerar som vilken chatt som helst. När du kommer in i chatten räcker det med ett "hej" för att börja samtalet och du behöver inte vara säker på vad du tänker, känner eller behöver prata om. Se hemsidan för chattens öppettider.

Stöd till alla som identifierar sig som tjej - Tjejjouren Väst

Självmord, ångest, ont i magen, ensamhet, övergrepp, våld hemma - hos oss kan du prata om allt. Tjejjouren Väst är en ideell förening som erbjuder stödchatt. Du kan även maila till oss och välja om du vill vara anonym. Vår app Stella är gratis och där finns hjälp till självhjälp, du kan skriva dagbok, göra andningsövningar, läsa om viktiga ämnen och chatta när chatten är öppen. Det finns också möjlighet att ansöka om en digital storasyster, som är en längre samtalskontakt.

Ätstörningar - Frisk och fri - Riksorganisationen mot ätstörningar

Du som har en ätstörning, eller är närstående till någon som har en ätstörning, kan kontakta Frisk och fri. Föreningen drivs av personer med egen erfarenhet och du kan nå dem via chatt, mejl eller telefon. Här hittar du också en sammanställning över verksamheter som är specialiserade på ätstörningar i olika delar av Sverige.

Stöd till barn och unga, och stöd till vuxna om barn - BRIS

Bris erbjuder stöd till barn och unga upp till 18 år. Du kan ringa, mejla eller chatta med Bris och få prata med en kurator, eller med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen. Bris erbjuder även olika typer av stöd till vuxna om barn.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Psykisk hälsa - digitalt

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

  • En solros mot blå himmel Publicerad

    Sök till Familjekollo 2024

    Borås Stad och Lutherska Missionskyrkan i Borås bjuder in ensamstående föräldrar med barn upp till 12 år till en veckas avkoppling och gemenskap på Familjekollo...
  • Yngre man med ljust hår.  Publicerad

    Återvändarbonus om du sommarjobbar hos oss

    Jobbade du som sommarvikarie inom äldreomsorg eller funktionshinderverksamhet förra sommaren? I så fall får du ett extra lönetillägg om du sommarjobbar minst fy...
  • En person som skriver på ett papper Publicerad

    Vad tycker du om äldreomsorgen?

    För elfte gången gör Socialstyrelsen en undersökning där du som är äldre och har hemtjänst eller bor på ett vård- och omsorgsboende får tala om vad du tycker.
Ikon: Kalender

Kalender