Dokumentation och utbildningsmaterial
Nedan följer dokumentation från olika möten utbildningar, referat med mera som vi haft inom Överenskommelsen.
Så når ni oss unga! Workshop med Volontärbyrån
Den 28 november arrangerade Överenskommelsen tillsammans med Dialogforum en workshop med organisationen Volontärbyrån på temat Så når ni oss unga! Ett trettiotal deltagare från ca 20 föreningar och idéburna organisationer deltog i workshopen som hölls på Träffpunkt Simonsland.
Elin Hansson från Volontärbyrån höll i utbildningen. Här kan ni ta del av hennes presentation: Så når ni oss unga 2024 Pdf, 6 MB, öppnas i nytt fönster.
Vill du läsa mer om lärdomarna från projektet bakom workshopen kan du läsa rapporten här: Att engagera generation Z.pdf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
På Volontärbyråns Kunskapsbank finns rapporter och mallar som kan vara nyttiga i arbetet med frivilliga: Kunskapsbanken | Volontärbyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Via Volontärbyrån kan organisationer söka frivilliga genom att lägga upp ett uppdrag på Volontärbyråns hemsida, kostnadsfritt: Sök volontärer | Volontärbyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nyhetsbrev från på Volontärbyrån där ni får tips och information om nysläppta rapporter Prenumerera på våra nyhetsbrev | Volontärbyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Andra organisationer som Elin tipsade om i workshopen att hålla kontinuerlig koll på är:
Ungdomsbarometern: Ungdomsbarometern - Ungdomsbarometern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Internetstiftelsen: Svenskarna och internet | Internetstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Stormöte tema Hat och hot om våld
Ett 70-tal representanter för föreningar och idéburna organisationer, politiker och kommunala tjänstepersoner möttes den 29 april 2024 på Almåsgymnasiet för att få ökad kunskap om och dialog kring dessa angelägna och svåra frågor.
Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor, MUCF, presenterade en rapport om hat och hot som riktas mot civilsamhället. Borås stad presenterade lägesbild för arbetet med brottsförebyggande och trygghetsskapande insatser.
Presentationerna och annat material från programmet kan du läsa här Pdf, 2.5 MB, öppnas i nytt fönster..
För dig som vill veta mer om temat Hat och hot om våld:
- Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor - Kartläggning av hot och hat mot civila samhället Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Fremia - Hantera hot och hat på arbetsplatsen - för en trygg arbetsmiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- NOD Sverige - Civilsamhällets brottsförebyggande arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- LSU - Ungdomsrörelsen i siffror 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föreläsning - Den stora samhällsomdaningen med Hans Abrahamsson
Den 9 mars 2021 arrangerade Överenskommelsen i Borås en digital föreläsning med freds- och konfliktforskaren Hans Abrahamsson. Föreläsningen filmades och finns att ta del av på Föreningsrådets hemsida. Länk till annan webbplats.
Film om föreningar skapad av Unga kommunutvecklare 2020
Under sommaren 2020 hade vi fyra fantastiska ungdomar som gjorde en film om föreningar under sitt uppdrag som "Unga kommunutvecklare". Ta del av filmen här och visa den gärna i din förening/organisation eller kommunal verksamhet.
Samverkansmodell för offentliga aktörer och civilsamhället
Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tillsammans med representanter för civilsamhället och offentlig sektor tagit fram en modell för samverkansprocess. Med hjälp av den kan offentliga aktörer och civilsamhällesaktörer skapa god samverkan till nytta för alla parter.
Modellen riktar sig till offentlig sektor vid samverkan med civilsamhället men kan även användas av civilsamhällesaktörer.
Europeisk kod för idéburna organisationers medverkan i beslutsprocessen
Koden ger exempel på hur medborgare genom engagemang i idéburna organisationer kan delta i den politiska beslutsprocessen. Den är ett verktyg som myndigheter, kommuner och föreningar kan använda för att planera och utvärdera sitt samarbete.
Utbildning om vad samverkan är
Överenskommelsen inom regionen har tagit fram en digital utbildning om parterna och vad samverkan är. Utbildningen kan man gå själv, men också i grupp - studieförbund inom regionen har bjudits in att kunna ordna studiecirklar runt utbildningen. Du hittar utbildningen här. Länk till annan webbplats.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Beslut i Kommunstyrelsen den 13 januari 2025
Kommunstyrelsen beslutade bland annat om pengar för vidareutveckling av Viskans park.
-
Publicerad
En ny och säkrare Nybro att se fram emot
Arbetet med Nybron är i full gång, och även om det just nu är buller och byggstängsel, vill vi ge dig en glimt av hur det kommer bli när det är klart!
-
Publicerad
Beslut i Kommunfullmäktige den 12 december
Den 12 december beslutade Kommunfullmäktige bland annat om höjd VA-taxa, höjd avfallstaxa, avtal kring järnvägssträckan Göteborg - Borås och utveckling av Borås...
-
Publicerad
Beslut i Kommunstyrelsen den 9 december
Kommunstyrelsen beslutade bland annat att höja taxan för mat inom omsorgen för äldre och personer med funktionsnedsättning, att ge AB Bostäder i Borås ett försk...
-
Publicerad
Borås Stad krokar arm med Ulricehamns kommun – 48 städer i kraftsamling för klimatet
Borås Stad krokar arm med Ulricehamns kommun och 46 andra svenska städer i klimatarbetet. Tillsammans med Viable Cities och sex myndigheter fortsätter nu arbete...
Sammanträdeskalender
-
Lokalförsörjningsnämnden
Tid: kl.
Plats: Sturegatan 36, Sessionssalen
-
Kulturnämnden
Tid: kl.
Plats: Kulturhuset, Röda rummet
-
Sociala omsorgsnämnden
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 15
-
Servicenämnden
Tid: kl.
Plats: Västerängsgatan 6, Pantängen, plan 2, lokal Ugglan
-
Överförmyndarnämnden
Tid: kl.
Plats: Bryggaregatan 5, plan 5, Överförmyndaren