Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

Serveringstillstånd

För att få servera alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat behöver du tillstånd enligt alkohollagen. Detta gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang, till exempel i samband med en konsert eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang.

Ändrade serveringstider för alkohol

För att minska spridningen av covid-19 har regeringen beslutat att servering och provsmakning av alkohol är förbjuden mellan klockan 20.00–11.00 och maxantalet i ett sällskap sänks från åtta till fyra personer under perioden 24 december 2020 till om med 24 januari 2021. Perioden för förbudet kan förkortas, men också förlängas.

Beslutet gäller inte detaljhandel eller servering av folköl. Ett serveringstillstånd ger även rätt till detaljhandel av folköl och behöver inte anmälas särskilt till kommunen. Det innebär att just folköl får köpas med tillsammans med mat från serveringsstället.

Servering och provsmakning av alkohol måste under denna period upphöra klockan 20.00 och serveringsstället vara utrymt klockan 20.30. Det är alltså samma regler som gäller kring upphörande av servering och utrymning av lokalen som tidigare, men nu infaller det redan klockan 20.00 oavsett vilket klockslag serveringsstället har serveringstillstånd för.

Det finns inga hinder för att du åter öppnar serveringsstället på nytt, som tidigast klockan 21.30, om du då enbart serverar lättdrycker, folköl och mat. Om du kommer att öppna serveringsstället på nytt för servering av lättdrycker, folköl och mat behöver du meddela detta till Tillståndsenheten. Detta gör du enklast via e-post till tillstandsenheten@boras.se. Tänk även på att meddela Tillståndsenheten om du därefter önskar göra ytterligare ändringar av öppethållande.

Den som inte följer förbudet kan meddelas åtgärd enligt alkohollagen; erinran, varning eller återkallelse.

Förbudet gäller inte servering på särskilda boenden, där rätt till servering enligt alkohollagen finns, eller rumsservering på hotell eller servering från minibar på hotellrummen.

Folkhälsomyndigheten kan komma med ny information som kan innebära ändringar av ovan. Den här informationen uppdateras löpande.

Mer information

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om bland annat de ändrade serveringstidernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Då behöver du serveringstillstånd

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat där ersättning erhålls. När sådana drycker eller preparat ingår i annan avgift, till exempel entréavgift, krävs också tillstånd. Är du osäker, kontakta då Tillståndsenheten för mer information om vad som gäller för ditt arrangemang. Mer information finns också att läsa på information om serveringstillstånd och riktlinjer.

Ansökan

Du kan ansöka om ett nytt serveringstillstånd via E-tjänsten nedtill. Detta gör du utan inloggningsuppgifter. När du väl fått serveringstillstånd kan du ta del av alla E-tjänster som webbkund, bland annat anmäla förändringar i verksamheten och serveringsansvariga. Tillståndsenheten hanterar bara ansökningar om serveringstillstånd inom Borås stad, Marks kommun och Bollebygds kommun.

I E-tjänsten nedan anges vilka bilagor som behöver lämnas in tillsammans med ansökan. Bilagorna A och B, som i de flesta fall ska lämnas in, hittar du under självservice nedtill. Där hittar du även kortfattad information om hur du visar finansieringen av en rörelse och hur du försörjt dig. Finansiering och försörjning tittar vi på i lämplighetsprövningen.

För att få inloggningsuppgifter till E-tjänsten, eller om du har glömt dina uppgifter, skicka en begäran med mejl till tillstandsenheten@boras.se. I begäran ska du uppge namn, personnummer och vilken restaurang det gäller. Mejlet ska skickas av behörig firmatecknare.

Restaurangregister

Du kan också söka efter gällande stadigvarande serveringstillstånd i vårt restaurangregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktuppgifter och bokade besök till Tillståndsenheten

Om du har frågor kring vad som gäller för serveringstillstånd, ansökan med mera, ta då gärna kontakt med oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifter finns nedtill.

Tillståndsenheten tar endast emot bokade besök, så hör av dig i god tid via telefon eller mejl om du önskar träffa oss.

Tillståndsenheten kan ej nås via telefon den 14 januari

Torsdagen den 14 januari är Tillståndsenheten inte nåbar via telefon, det går dock att som vanligt skicka mejl.


Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Serveringstillstånd

Finansieringsplan, bilaga A

Beskrivning, bilaga B

Om finansiering när du söker serveringstillstånd

Om försörjning när du söker serveringstillstånd

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Serveringstillstånd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En kvinna står på en äng.

  Publicerad den

  Nominera Årets landsbyggare

  Nu är det hög tid att nominera till Årets landsbyggare 2021 i Sjuhärad. I år delas priset ut i fyra kategorier: Entreprenör, Entreprenöriell förening, Attityd samt Ung landsbyggare.
 • Vy över Borås.

  Publicerad den

  Förlängt stöd till näringslivet

  På gårdagens sammanträde klubbade Kommunfullmäktige igenom förlängning av flera åtgärder för att försöka underlätta för näringslivet som fortfarande har en svår tid under pågående pandemi. De nya besl...
Ikon: Kalender

Kalender