Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Särskilda rekommendationer i Västra Götaland

Serveringstillstånd

För att få servera alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat behöver du tillstånd enligt alkohollagen. Detta gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang, till exempel i samband med en konsert eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang.

Ändrade serveringstider för alkohol och nya regler från 1 mars

För att minska spridningen av covid-19 har regeringen sedan tidigare beslutat att servering och provsmakning av alkohol är förbjuden mellan klockan 22.00–11.00.

Nytt beslut är taget av Folkhälsomyndigheten den 8 april innebärande förlängda restriktioner. Fram till och med 2 maj 2021 måste alla serveringsställen stänga klockan 20.30. Servering och provsmakning av alkohol får ske fram till klockan 20.00 och serveringsstället behöver vara utrymt senast klockan 20.30. Serveringsställen får inte öppna för någon typ av servering igen förrän klockan 05.00 dagen efter. Serveringsstället får dock hålla öppet dygnet runt för försäljning och avhämtning av mat, lättdrycker och folköl. Vid sådan försäljning ska besökarna kunna hålla minst en meters avstånd till varandra. Ett serveringstillstånd ger även rätt till detaljhandel av folköl och behöver inte anmälas särskilt till kommunen.

Den som inte följer förbudet kan meddelas åtgärd enligt alkohollagen; erinran, varning eller återkallelse.

Folkhälsomyndigheten kan komma med ny information som kan innebära ändringar av ovan. Den här informationen uppdateras löpande.

Mer information

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om bland annat de ändrade serveringstidernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Då behöver du serveringstillstånd

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat där ersättning erhålls. När sådana drycker eller preparat ingår i annan avgift, till exempel entréavgift, krävs också tillstånd. Är du osäker, kontakta då Tillståndsenheten för mer information om vad som gäller för ditt arrangemang. Mer information finns också att läsa på information om serveringstillstånd och riktlinjer.

Ansökan

Du kan ansöka om ett nytt serveringstillstånd via E-tjänsten nedtill. Detta gör du utan inloggningsuppgifter. När du väl fått serveringstillstånd kan du ta del av alla E-tjänster som webbkund, bland annat anmäla förändringar i verksamheten och serveringsansvariga. Tillståndsenheten hanterar bara ansökningar om serveringstillstånd inom Borås stad och Bollebygds kommun.

I E-tjänsten nedan anges vilka bilagor som behöver lämnas in tillsammans med ansökan. Bilagorna A och B, som i de flesta fall ska lämnas in, hittar du under självservice nedtill. Där hittar du även kortfattad information om hur du visar finansieringen av en rörelse och hur du försörjt dig. Finansiering och försörjning tittar vi på i lämplighetsprövningen.

För att få inloggningsuppgifter till E-tjänsten, eller om du har glömt dina uppgifter, skicka en begäran med mejl till tillstandsenheten@boras.se. I begäran ska du uppge namn, personnummer och vilken restaurang det gäller. Mejlet ska skickas av behörig firmatecknare.

Restaurangregister

Du kan också söka efter gällande stadigvarande serveringstillstånd, se under Självservice nedtill.

Kontaktuppgifter och bokade besök till Tillståndsenheten

Om du har frågor kring vad som gäller för serveringstillstånd, ansökan med mera, ta då gärna kontakt med oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifter finns nedtill.

Tillståndsenheten tar endast emot bokade besök, så hör av dig i god tid via telefon eller mejl om du önskar träffa oss.

Välkommen till utbildning om alkohollagen den 10 maj, för anställda och tillståndshavare på serveringsställen

Miljöförvaltningen och Fritids- och folkhälsoförvaltningen erbjuder en kort utbildning i alkohollagen. Syftet med utbildningen är att de som ska arbeta extra som sommarvikarier eller arbetar som timanställda ska få en bra inblick i alkohollagen, alkoholens medicinska effekter, berusningsnivå med mera. Även ordinarie personal liksom tillståndshavare kan anmälas till utbildningen. För anmälan till utbildningen, gå till anmälningssidan.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Finansieringsplan, bilaga A

Beskrivning, bilaga B

Om finansiering när du söker serveringstillstånd

Om försörjning när du söker serveringstillstånd

Restaurangregister (stadigvarande serveringstillstånd)


Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Serveringstillstånd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender