Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Serveringstillstånd

För att få servera alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat behöver du tillstånd enligt alkohollagen. Detta krav gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang, till exempel i samband med en konsert eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang.

Då behöver du serveringstillstånd

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat där ersättning erhålls. När sådana drycker eller preparat ingår i annan avgift, till exempel entréavgift, krävs också tillstånd. Är du osäker, kontakta då Tillståndsenheten för mer information om vad som gäller för ditt arrangemang. Mer information finns också att läsa på information om serveringstillstånd och riktlinjer.

Ansökan

Du kan ansöka om ett nytt serveringstillstånd utan att vara webbkund, men för att kunna använda alla E-tjänster måste du vara webbkund. Det kan du bara bli om du är tillståndshavare i Borås Stad, Marks kommun eller Bollebygds kommun. 

I E-tjänsten nedan anges vilka bilagor som behöver lämnas in tillsammans med ansökan. Bilagorna A och B, som i de flesta fall ska lämnas in, hittar du under självservice nedtill. Där hittar du även kortfattad information om hur du visar finansieringen av en rörelse och hur du försörjt dig. Finansiering och försörjning tittar vi på i lämplighetsprövningen.

För att få inloggningsuppgifter till E-tjänsten, eller om du har glömt dina uppgifter, skicka en begäran med mejl till tillstandsenheten@boras.se. I begäran ska du uppge namn, personnummer och vilken restaurang det gäller. Mejlet ska skickas av behörig firmatecknare.

Restaurangregister

Du kan också söka efter gällande stadigvarande serveringstillstånd i vårt restaurangregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktuppgifter och bokade besök till Tillståndsenheten

Om du har frågor kring vad som gäller för serveringstillstånd, ansökan med mera, ta då gärna kontakt med oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifter finns nedtill.

Tillståndsenheten tar endast emot bokade besök, så hör av dig i god tid via telefon eller mejl om du önskar träffa oss.

Utbildningar 2020 för tillståndshavare och personal

Vårutbildningen om alkohollagen och servering, som var planerad till 1 juni, är tyvärr inställd på grund av situationen med covid-19. Någon digital utbildning som ersätter kommer vi tyvärr inte att erbjuda.

Höstens utbildning i Ansvarsfull alkoholservering är planerad till den 5 och 12 oktober. Vi hoppas kunna genomföra utbildningen som planerat, men det kan komma att ställas in beroende på hur situationen kring covid-19 utvecklar sig.

Vi skickar alltid inbjudningar till berörda parter till de utbildningar vi genomför, men håll er gärna uppdaterade genom att regelbundet besöka den här webbplatsen.

 

l

Självservice

Serveringstillstånd

Finansieringsplan, bilaga A

Beskrivning, bilaga B

Om finansiering när du söker serveringstillstånd

Om försörjning när du söker serveringstillstånd

p

Kontakt

Senast ändrad: 2020-06-08 14.51

Ändrad av:

Dela sidan: Serveringstillstånd

g q n C

y Nyheter

 • 2020-07-03 13.06

  Telefonin fungerar igen

  UPPDATERAD|2020-07-04 10:35 En fiberkabel i Göteborgs innerstad blev igår avgrävd vilket påverkade telefonin i Borås Sta...

y Nyheter

 • En telefon med knappsats
 • 2020-07-03 13.06

  Telefonin fungerar igen

  UPPDATERAD|2020-07-04 10:35 En fiberkabel i Göteborgs innerstad blev igår avgrävd vilket påverkade telefonin i Borås Sta...
 • En kastrull på en öppen eld. 

o Kalender

 • t 2020-08-20 13.15
  Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7, Stadshuset, Kungsgatan 55

  Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde 2020-08-20
  Samhällsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och har det närmaste inseendet över ...

 • Kommunstyrelsen sammanträder

p

Kontakt