Borås Stads logotyp till startsidan
Borås Stads logotyp, till startsidan

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Serveringstillstånd

För att få servera alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat behöver du tillstånd enligt alkohollagen. Detta gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang, till exempel i samband med en konsert eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang.

Då behöver du serveringstillstånd

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat där ersättning erhålls. När sådana drycker eller preparat ingår i annan avgift, till exempel entréavgift, krävs också tillstånd. Är du osäker, kontakta då Tillståndsenheten för mer information om vad som gäller för ditt arrangemang. Mer information finns också att läsa på information om serveringstillstånd och riktlinjer.

Ansökan

Du kan ansöka om ett nytt serveringstillstånd via E-tjänsten nedtill. Detta gör du utan inloggningsuppgifter. När du väl fått serveringstillstånd kan du ta del av alla E-tjänster som webbkund, bland annat anmäla förändringar i verksamheten och serveringsansvariga. Tillståndsenheten hanterar bara ansökningar om serveringstillstånd inom Borås stad, Marks kommun och Bollebygds kommun.

I E-tjänsten nedan anges vilka bilagor som behöver lämnas in tillsammans med ansökan. Bilagorna A och B, som i de flesta fall ska lämnas in, hittar du under självservice nedtill. Där hittar du även kortfattad information om hur du visar finansieringen av en rörelse och hur du försörjt dig. Finansiering och försörjning tittar vi på i lämplighetsprövningen.

För att få inloggningsuppgifter till E-tjänsten, eller om du har glömt dina uppgifter, skicka en begäran med mejl till tillstandsenheten@boras.se. I begäran ska du uppge namn, personnummer och vilken restaurang det gäller. Mejlet ska skickas av behörig firmatecknare.

Restaurangregister

Du kan också söka efter gällande stadigvarande serveringstillstånd i vårt restaurangregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktuppgifter och bokade besök till Tillståndsenheten

Om du har frågor kring vad som gäller för serveringstillstånd, ansökan med mera, ta då gärna kontakt med oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifter finns nedtill.

Tillståndsenheten tar endast emot bokade besök, så hör av dig i god tid via telefon eller mejl om du önskar träffa oss.

Utbildningar 2020 för tillståndshavare och personal

Höstens utbildning i Ansvarsfull alkoholservering hoppas vi kunna genomföra i november.

Vi skickar alltid inbjudningar till berörda parter till de utbildningar vi genomför, men håll er gärna uppdaterade genom att regelbundet besöka den här webbplatsen.


l

Självservice

Serveringstillstånd

Finansieringsplan, bilaga A

Beskrivning, bilaga B

Om finansiering när du söker serveringstillstånd

Om försörjning när du söker serveringstillstånd

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2020-09-23 12.28

Ändrad av:

Dela sidan: Serveringstillstånd

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter

 • En person som slänger skräp.

  Publicerad den

  Nytt sätt att rapportera farligt avfall

  Från och med den 1 november ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall börja rapportera in det till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
 • En drönarbild över Södra torget med dess omgivningar.

  Publicerad den

  Stabilt näringslivsklimat i Borås

  Borås visar ett stabilt näringslivsklimat i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Bland landets femton största kommuner hamnar Borås på en andraplats.
Ikon: Kalender

Kalender