Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Serveringstillstånd

För att få servera alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat behöver du tillstånd enligt alkohollagen. Detta gäller oavsett om det är ett tillfälligt arrangemang, till exempel i samband med en konsert eller om du behöver ett stadigvarande tillstånd för din restaurang.

"Ny-gamla" serveringstider för alkohol från 1 juli

Från den 1 juli 2021 får servering och provsmakning av alkohol åter ske utan annan begränsning i tid än den som framgår av serveringstillståndet.

Vid servering inomhus gäller från 1 juli max 8 personer per bord och minst 1 meter mellan borden. Tidigare begränsningar gällande tillåtet personantal per bord vid servering utomhus tas bort. De allmänna råden om att hålla avstånd och att undvika trängsel finns dock kvar. Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus. Dans är fortfarande inte tillåtet.

Den här informationen uppdateras löpande.

Då behöver du serveringstillstånd

Tillstånd krävs vid varje form av servering av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat där ersättning erhålls. När sådana drycker eller preparat ingår i annan avgift, till exempel entréavgift, krävs också tillstånd. Är du osäker, kontakta då Tillståndsenheten för mer information om vad som gäller för ditt arrangemang. Mer information finns också att läsa på information om serveringstillstånd och riktlinjer.

Ansökan om serveringstillstånd

Du kan ansöka om ett nytt serveringstillstånd via E-tjänsten nedtill, under rubriken självservice. Detta gör du utan inloggningsuppgifter. När du väl fått serveringstillstånd kan du ta del av alla E-tjänster som webbkund, bland annat anmäla förändringar i verksamheten och serveringsansvariga. Tillståndsenheten hanterar bara ansökningar om serveringstillstånd inom Borås Stad och Bollebygds kommun.

I E-tjänsten nedan anges vilka bilagor som behöver lämnas in tillsammans med ansökan. Bilagorna A och B, som i de flesta fall ska lämnas in, hittar du nedtill under rubriken länkar till dokument/bilagor. Där hittar du även kortfattad information om hur du visar finansieringen av en rörelse och hur du försörjt dig. Finansiering och försörjning tittar vi på i samband med lämplighetsprövningen.

För att få inloggningsuppgifter till E-tjänsten, eller om du har glömt dina uppgifter, skicka en begäran med mejl till tillstandsenheten@boras.se. I begäran ska du uppge namn, personnummer och vilken restaurang det gäller. Mejlet ska skickas av behörig firmatecknare.

Länkar till dokument/bilagor

Finansieringsplan, bilaga A Pdf, 301.5 kB.
Beskrivning, bilaga B Pdf, 985.4 kB.
Om finansiering när du söker serveringstillstånd Pdf, 344.2 kB.
Om försörjning när du söker serveringstillstånd Pdf, 175.3 kB.

Restaurangregister

Du kan också söka efter gällande stadigvarande serveringstillstånd, se under Självservice nedtill.

Kontaktuppgifter och bokade besök till Tillståndsenheten

Om du har frågor kring vad som gäller för serveringstillstånd, ansökan med mera, ta då gärna kontakt med oss på Tillståndsenheten, kontaktuppgifter finns nedtill.

Tillståndsenheten tar endast emot bokade besök, så hör av dig i god tid via telefon eller mejl om du önskar träffa oss.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Serveringstillstånd

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender