Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Bostad med särskild service (SoL) – Psykiatriboende

Om du har en psykisk funktionsnedsättning som gör att du inte kan bo i en egen bostad med stöd, kan du ansöka om bostad med särskild service enligt socialtjänstlagen. Det kallas också för psykiatriboende. Du som beviljats insatsen psykiatriboende får erbjudande om det boende som motsvarar ditt behov.

I ett psykiatriboende bor du i en egen mindre lägenhet. På vissa av boendena finns personal tillgängliga dygnet runt, i andra bostäder endast delar av dygnet. Lägenheten är utrustad med kokvrå eller kök och det finns också gemensamma rum som du delar med de andra som bor i bostaden.

Service, omvårdnad och stöd ges utifrån dina individuella behov och önskemål.

Har jag rätt till psykiatriboende?

För att ha rätt till psykiatriboende behöver du ha ett omfattande stöd- eller omsorgsbehov utifrån din psykiska funktionsnedsättning. Stödet beviljas enbart om behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.

Vilket stöd kan jag få.

Så här ansöker du om psykiatriboende

Psykiatriboende är en biståndsbedömd insats. Det betyder att du behöver ansöka för att få beslutat om du har rätt till stöd eller inte.

Ansöka om stöd

Kostnad för stöd och service

Du betalar för den hjälp du får enligt Borås Stads taxa.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Bostad med särskild service (SoL) – Psykiatriboende

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Gruppbild med representanter från Vracar

  Tillgänglighet i fokus under studiebesök från Serbien

  Publicerad

  Under vecka 39 har representanter från Vračar varit på studiebesök i Borås. Borås Stad och den serbiska kommundelen Vračar har ett så kallat kommunalt partnersk...
 • Anna Dunér från Göteborgs universitet och Angela Bångsbo från Högskolan i Borås är forskare i projektet med samtalsmattor i äldreomsorgen.

  Samtalsmattor testas i fullskalig studie

  Publicerad

  Vid demenssjukdom kan det vara svårt att fatta egna beslut. Äldreomsorgen i Borås, Marks och Tranemo kommuner deltar i ett forskningsprojekt som drivs av Högsko...
 • Ikoner i form av coronavirus på en rosafärgad bakgrund.

  Förnya ditt skydd mot covid-19

  Publicerad

  Du som är 65 år och äldre, eller minst 18 år och tillhör en riskgrupp, rekommenderas nu att ta en påfyllnadsdos mot covid-19. Även du som är 18 till 64 år och v...
Ikon: Kalender

Kalender