Meny

Meny

Frågor och svar om skolvalet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om skolvalet. Läs igenom och se om du hittar svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss på Placeringsenheten.

Hur går skolplaceringen till?

Kommer mitt barn att behöva åka långt för att komma till sin skola om platserna inte räcker till på de närmsta skolorna?

Vi jobbar utifrån den relativa närhetsprincipen, vilket innebär att inget barn ska få orimligt långt till skolan. Skulle den närmaste skolans platser inte räcka till skolplaceras barnet på den närmaste skolan som har plats.

Vad händer om vi inte får något av våra tre val?

Vi jobbar utifrån den relativa närhetsprincipen, vilket innebär att inget barn ska få orimligt långt till skolan. Om ni önskat skolor som inte ligger nära hemmet och platserna på dessa skolor inte räcker till skolplaceras barnet på den närmaste skolan som har plats.

Ansökan

Vårt barn går i årskurs 6 och på vår skola finns årskurs 7-9. Går vårt barn automatiskt kvar på samma skola om vi inte gör något skolval?

Nej, det obligatoriska skolvalet innebär att alla elever som går i årskurs 6 ska välja skola till årskurs 7.

 

Information om våra skolor

Hur får vi information om vilka skolor som finns och vart de ligger?

Här kan ni läsa om alla våra skolor, deras inriktningar och jämföra dem med varandra i vår jämförelsetjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ni är också välkomna att kontakta skolornas rektorer.

Vilka skolor finns det plats på?

Det går inte att säga före alla ansökningar kommit in till oss på Grundskoleförvaltningen och vi genomfört skolplaceringarna. Vår erfarenhet är att skolor i centrum har ett högt söktryck.

Fristående skolor

Kan vi söka till en fristående skola?

Om ni är intresserade av att söka en fristående skola, gör såhär:

Observera att de fristående skolorna kan ha andra urvalskriterier än de vi i Borås Stad tillämpar. De fristående skolorna skickar ut egna placeringsbesked.

Flytt

Hur gör vi om vi flyttar inom Borås efter att vi skickat in vår skolvalsblankett?

Så fort ni vet att ert barn ska flytta (med dig eller annan vårdnadshavare) måste ni meddela oss detta. Vi måste ha korrekt folkbokföringsadress för att barnet ska få en skolplacering.

Senast ändrad: 2018-05-23 14.14

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om skolvalet

g q n C