Borås Stads logotyp
Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Logotyp för Borås Stad, till startsidan

Frågor och svar om skolvalet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om skolvalet. Läs igenom och se om du hittar svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss på Placeringsenheten.

Hur går skolplaceringen till?

Grundskoleförvaltningen skolplacerar barnen enligt vårdnadshavares önskemål så långt det är möjligt. Om många barn önskar plats i samma skola och skolplatserna inte räcker till måste vi göra urval.

Hur skolplaceringen går till

Ansökan

Fråga: Vårt barn går i årskurs 6 och på vår skola finns årskurs 7-9. Går vårt barn automatiskt kvar i samma skola om vi inte gör något skolval?
Svar: Nej, skolvalet innebär att alla elever som går i årskurs 6 ska välja skola till årskurs 7.

Fråga: Vi har inte möjlighet att fylla i ansökan digitalt med e-legitimation, BankID eller mobilt BankID. Hur ska vi göra då?
Svar: Om du saknar BankID och vill göra skolval är du välkommen att kontakta Placeringsenheten.

Information om våra skolor

Fråga: Hur får vi information om vilka skolor som finns och vart de ligger?
Svar: På skolornas webbsidor kan ni ni läsa om våra skolor, deras inriktningar och jämföra dem med varandra i vår jämförelsetjänst. Ni är också välkomna att kontakta skolornas rektorer.

Grundskolor i Borås Stad

Borås Stads jämförelsetjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fråga: Vilka skolor finns det plats i?
Svar: Det går inte att säga före alla ansökningar kommit in till oss på Placeringsenheten och vi genomfört skolplaceringarna. Vår erfarenhet är att skolor i centrum har ett högt söktryck. 2018 öppnade nya Björkhöjdskolan med nyrenoverade lokaler och centralt läge. Dessutom har Gånghesterskolan F-6 nyrenoverade lokaler för att kunna ta emot fler elever. Nya Sjömarkenskolan F-6 står klar vid årsskiftet 2019/2020.

Om ni flyttar eller ska flytta

Fråga: Hur gör vi om vi flyttar inom Borås efter att vi gjort vårt skolval?

Svar: Om adressändringen sker före 31 december 2020 (då vi börjar fatta beslut om skolplacering) behöver ni inte göra någonting. Vi kontrollerar uppgifterna i folkbokföringsregistret före beslutet.

Om barnet saknar folkbokföringsadress (exempelvis asylsökande barn) måste ni meddela adress till oss genom att kontakta Placeringsenheten.

Vet ni redan nu att ni ska flytta?

Barnets folkbokföringsadress ligger till grund för skolplaceringen. Så fort du vet att ditt barn ska flytta före den 1 september 2020, måste du meddela oss detta (dock senast 31 december 2019). Vi behöver ha korrekt folkbokföringsadress för att barnet ska få en skolplacering. Ska ni flytta och har ett hyresavtal eller köpekontrakt som styrker det ska ni skicka in en kopia av kontraktet till Placeringsenheten. Då kan vi ta hänsyn till kommande folkbokföringsadress vid skolplaceringen.

Skicka kopian, med en hänvisning till vilket barn ärendet gäller, senast 31 december till:

Borås Stad
Grundskoleförvaltningen, Placeringsenheten
501 80 Borås

Om ni byter adress efter ni gjort ansökan

Så fort du vet att ditt barn ska flytta (med dig eller annan vårdnadshavare) måste du meddela oss på Placeringsenheten detta. Vi behöver ha korrekt folkbokföringsadress för att barnet ska få en skolplacering.

E-post: skolval@boras.se

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2020-09-22 19.28

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om skolvalet

g q n C