Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Frågor och svar om skolvalet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om skolvalet. Läs igenom och se om du hittar svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss på Placeringsenheten.

Hur går skolplaceringen till?

Grundskoleförvaltningen skolplacerar barnen enligt vårdnadshavares önskemål så långt det är möjligt. Om många barn önskar plats i samma skola och skolplatserna inte räcker till måste vi göra urval.

Hur skolplaceringen går till

Ansökan

Fråga: Vårt barn går i årskurs 6 och på vår skola finns årskurs 7-9. Går vårt barn automatiskt kvar i samma skola om vi inte gör något skolval?
Svar: Nej, skolvalet innebär att alla elever som går i årskurs 6 ska välja skola till årskurs 7.

Fråga: Vi har inte möjlighet att fylla i ansökan digitalt med e-legitimation, Bank-ID eller mobilt Bank-ID. Hur ska vi göra då?
Svar: Om du saknar Bank-ID och vill göra skolval är du välkommen att kontakta Placeringsenheten.

Information om våra skolor

Fråga: Hur får vi information om vilka skolor som finns och var de ligger?
Svar: På skolornas webbsidor kan ni läsa om våra skolor, deras inriktningar och jämföra dem med varandra i vår jämförelsetjänst. Det går också bra att kontakta skolornas rektorer.

Grundskolornas webbsidor

Borås Stads jämförelsetjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fråga: Vilka skolor finns det plats i?
Svar: Det går inte att säga före alla ansökningar kommit in till oss på Placeringsenheten och vi genomfört skolplaceringarna. Vår erfarenhet är att skolor i centrum har ett högt söktryck.

Inför hösten 2021 startar vi Björkhöjdskolan 7-9, en ny skola i centrum för elever i årskurs 7-9.

2018 öppnade nya Björkhöjdskolan F-6 med nyrenoverade lokaler och centralt läge. Dessutom har Gånghesterskolan F-6 nyrenoverade lokaler för att kunna ta emot fler elever. Sjömarkenskolan F-6 är också renoverad och ombyggd för att kunna ta emot fler elever än tidigare.

Om ni flyttar eller ska flytta

Fråga: Hur gör vi om vi flyttar inom Borås efter att vi gjort vårt skolval?

Svar: Om adressändringen sker före 31 december 2020 (då vi börjar fatta beslut om skolplacering) behöver ni inte göra någonting. Vi kontrollerar uppgifterna i folkbokföringsregistret före beslutet. Om barnet saknar folkbokföringsadress (exempelvis asylsökande barn) måste ni meddela adress till oss genom att kontakta Placeringsenheten.

Om adressändringen sker 31 december 2020 eller senare måste du meddela oss på Placeringsenheten detta. Vi behöver ha korrekt folkbokföringsadress för att barnet ska få en skolplacering.
OBS! Vi kan endast ta hänsyn till ny adress inför skolplaceringen om du meddelat oss senast den 31 december 2020.

Så fort du vet att ditt barn ska flytta (med dig eller annan vårdnadshavare) måste du meddela oss på Placeringsenheten detta. Vi behöver ha korrekt folkbokföringsadress för att barnet ska få en skolplacering.

Vet ni redan nu att ni ska flytta?

Om du vet att ditt barn ska flytta och folkbokföras på ny adress före 1 september 2021 behöver du snabbt meddela oss på Placeringsenheten. Vi behöver ha en kopia på hyresavtal eller köpekontrakt som styrker er flytt. OBS! Vi kan endast ta hänsyn till ny adress inför skolplaceringen om du meddelat oss senast den 31 december 2020.

Skicka kopian, med en hänvisning till vilket barn ärendet gäller, senast 31 december 2020 till:

Borås Stad
Grundskoleförvaltningen, Placeringsenheten
501 80 Borås

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om skolvalet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol