Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Frågor och svar om skolvalet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna om skolvalet. Läs igenom och se om du hittar svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss på Placeringsenheten.

Fråga: Hur går skolplaceringen till?
Svar: Grundskoleförvaltningen skolplacerar barnen enligt vårdnadshavares önskemål så långt det är möjligt. Om många barn önskar plats i samma skola och skolplatserna inte räcker till måste vi göra urval.

Hur skolplaceringen går till

Fråga: Kan man vara säker på att få den närmaste skolan om man söker den?
Svar: Nej, runt en del av våra skolor bor det så många barn att alla inte kan får plats på sin närmasta skola. De barn som då skulle förlora mest i relativ närhet till närmaste skola med ledig plats får då platsen på sin närmaste skola.

Fråga: Vårt barn går i årskurs 6 på en kommunal skola och på vår skola finns årskurs 7–9. Går vårt barn automatiskt kvar i samma skola om vi inte gör något skolval?
Svar: Nej, skolvalet innebär att alla elever som går i årskurs 6 ska välja skola till årskurs 7.

Fråga: Mitt barn går på en fristående skola eller på en skola i annan kommun. Måste vi delta i skolvalet?
Svar: Nej, eleven fortsätter vanligtvis på sin nuvarande skola. Önskar ni delta i skolvalet till de kommunala skolorna måste ni kontakta Placeringsenheten senast 30 september.

Fråga: Vi har inte möjlighet att fylla i ansökan digitalt med e-legitimation, Bank-ID eller mobilt Bank-ID. Hur ska vi göra då?
Svar: Om du saknar Bank-ID och vill göra skolval är du välkommen att kontakta Placeringsenheten så hjälper vi dig.

Fråga: Mitt barn kanske ska börja på grundsärskola, hur gör jag då?
Svar: Om det inte ännu har fattats beslut om mottagande i grundsärskolan ska du söka en plats på en grundskola så att eleven säkert har en plats om den inte blir mottagen i grundsärskolan. Skulle eleven senare bli mottagen i grundsärskolan görs ett skolbyte. Om eleven redan innan skolvalet har beslut om mottagagande i grundsärskolan ska du kontakta Placeringsenheten.

Fråga: Hur får vi information om vilka skolor som finns och var de ligger?
Svar: På skolornas webbsidor kan ni läsa om våra skolor, deras inriktningar och jämföra dem med varandra i vår jämförelsetjänst. Det går också bra att kontakta skolornas rektorer.

Grundskolornas webbsidor

Borås Stads jämförelsetjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fråga: Vilka skolor finns det plats i?
Svar: Det går inte att säga vilka skolor som har plats före alla ansökningar kommit in till oss på Placeringsenheten och vi genomfört skolplaceringarna. Vår erfarenhet är att skolor i centrum har ett högt söktryck.

Fråga: Hur gör vi om vi ska flytta inom Borås?
Svar: Om adressändringen sker före 31 december 2023 (då vi börjar fatta beslut om skolplacering) behöver ni inte göra någonting. Vi kontrollerar uppgifterna i folkbokföringsregistret före beslutet. Om barnet saknar folkbokföringsadress (exempelvis asylsökande barn) måste ni meddela adress till oss genom att kontakta Placeringsenheten.

Om adressändringen sker 31 december 2023 eller senare måste ni meddela oss på Placeringsenheten. Vi behöver ha korrekt folkbokföringsadress för att barnet ska få en skolplacering.
Obs! Meddela oss senast 31 december 2023. Annars kan vi inte ta hänsyn till er nya adress inför skolplaceringen.

Skicka kopian, med en hänvisning till vilket barn ärendet gäller, senast 31 december 2023 till:

Borås Stad
Grundskoleförvaltningen, Placeringsenheten
501 80 Borås

eller till skolval@boras.se

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Frågor och svar om skolvalet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender