Bedömning av eget avlopp
Den allra vanligaste avloppstypen i Borås är någon form av slamavskiljning med efterföljande infiltrationsanläggning eller annan markbehandling. Nästan alltid finns också en ansluten vattentoalett.
Äldre avloppsanläggningar bedöms i huvudsak enligt följande förenklade principer.
Anläggningar med vattentoalett som normalt inte godtas
Slamavskiljare, slambrunn, septitank
- En- eller tvåkammars slamavskiljare eller
- Trekammars slamavskiljare som är mindre än 2 kubikmeter (i våtvolym).
Behandling efter slamavskiljning
Olika former av stenkistor, sjunkbrunnar eller utsläpp till diken eller vattendrag. Enkammarbrunn eller liknande.
Infiltrationsanläggningar, där lodrät avstånd mellan spridningsledning och högsta grundvatten understiger en meter anses inte ge rening. Grundvattennivåerna i Borås kan variera starkt under året varför det normalt krävs närmare 1,5 meters avstånd ner till grundvattnet, ibland mer.
Vatten i anläggningen
Ett mycket vanligt problem är att infiltrationen ligger i eller nära grundvattnet. Om vattenståndet i fördelningsbrunnen står ovanför utloppsrören eller om vatten syns i luftningsrörens botten, tyder det på att infiltrationsbädden har satt igen eller är mättad eller att grundvattnet står högt i anläggningen. Slam i tredje kammaren i slamavskiljaren tyder också på igensättningsproblem. Då bedöms anläggningen inte uppfylla kraven vilket kräver att nytt avlopp ska anläggas.
Anläggningar med vattentoalett som godtas
Slamavskiljare
Trekammarbrunn på två kubikmeter eller annan typ av slamavskiljare som är typgodkänd.
Behandling efter slamavskiljning
Fördelningsbrunn där två eller fler infiltrationsrör finns anslutna. Infiltrationsbädd med ledningar placerade i makadammbädd om cirka 30 kvadratmeter. I ändarna på spridningsledning ska det sticka upp minst två luftningsrör.
En markbädd är en variant av infiltration men där avloppsvattnet efter att ha filtrerats i bädden åter samlas upp och leds till annan behandling. Saknas grundvattennivårör en bit från slutet på infiltrationsbädden, kommer det alltid att krävas. Det är för att vi ska ha möjlighet att kontrollera avståndet ner till grundvattnet.
Oklarheter kring din anläggning
Om det är oklarheter eller om det råder delade meningar om hur din anläggning fungerar är det du som ska visa hur anläggningen är konstruerad och att den fungerar. Det enda sättet att göra det är att gräva fram delar av anläggningen.
Om det är tveksamheter kring grundvattennivåer kan grundvattennivårör sättas ner där man med en pejlsticka eller tumstock kan mäta grundvattennivåer under en längre tid.
Även om du har tillstånd för ditt avlopp innebär det inte att avloppet automatiskt är godtagbart. En avloppsanläggning åldras och reningsgraden minskar med åren.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Nu har vi tänt upp Viskaslänten
Under fredagsmorgonen bjöd gänget från Viskans park in elever från Fredrikborgsskolan och Anpassad grundskola Fredriksborg till en ljuständning av Viskaslänten....
-
Publicerad
En ny och säkrare Nybro att se fram emot
Arbetet med Nybron är i full gång, och även om det just nu är buller och byggstängsel, vill vi ge dig en glimt av hur det kommer bli när det är klart!
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
Kalender
-
Film: Under trottoaren - Stranden
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Öppen mottagning för bygglovsfrågor
Tid: kl.
Plats: Stadsrummet, Kulturhuset. Ingång från Sturegatan...
-
Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Kungsgatan 55, Stadshuset, plan 7,...