Borås Stads logotyp till startsidan
Borås Stads logotyp, till startsidan

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Tillstånd och anmälan av miljöfarlig verksamhet

Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att få startas och drivas. Tillstånd söks hos Länsstyrelsen och i vissa fall hos Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelse webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om vilka verksamheter som är tillståndsplikiga hur tillståndsprövningen går till.

Anmälan

Men de flesta typer av miljöfarliga verksamheter är bara anmälningspliktiga. Det innebär att en skriftlig anmälan ska lämnas till den kommunala miljömyndigheten - Miljö- och konsumentnämnden i Borås - senast sex veckor innan verksamheten påbörjas. Anmälan ska lämnas av den som ansvarar för verksamheten. Även vissa ändringar av miljöfarliga verksamheter ska anmälas till nämnden.

Exempel på anmälningspliktiga verksamheter är bensinstationer, tvätterier, verkstäder, avloppsreningsverk eller anläggningar för tillverkning av färg, lim eller plastprodukter.

Anmälan ska alltid göras skriftligt. Här finns en blankettPDF för ändamålet. Miljöförvaltnigen skickar en kopia av anmälan till Länsstyrelsen för kännedom.

Anmälan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som nämnden behöver för att kunna göra en bedömning av verksamhetens eller åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter.

Kontakta Miljöförvaltningen om du är osäker på om din verksamhet ska anmälas eller inte.

Senast ändrad: 2020-04-24 11.10

Ändrad av:

Dela sidan: Tillstånd och anmälan av miljöfarlig verksamhet

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter

 • En person bär en bricka med två glas på.

  Publicerad den

  Förlängt serveringstillstånd på uteserveringar

  Under coronapandemin har många verksamheter fått en snabb nedgång av antalet gäster. För att om möjligt lindra de negativa effekterna som virusets spridning har på verksamheterna i Borås, beslutade Mi...
 • En person som slänger skräp.

  Publicerad den

  Nytt sätt att rapportera farligt avfall

  Från och med den 1 november ska alla verksamheter som på något vis hanterar farligt avfall börja rapportera in det till ett nytt avfallsregister hos Naturvårdsverket.
 • En drönarbild över Södra torget med dess omgivningar.

  Publicerad den

  Stabilt näringslivsklimat i Borås

  Borås visar ett stabilt näringslivsklimat i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Bland landets femton största kommuner hamnar Borås på en andraplats.
Ikon: Kalender

Kalender