Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Tillstånd och anmälan av miljöfarlig verksamhet

Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få startas och drivas. Tillstånd söks hos Länsstyrelsen och i vissa fall hos Mark- och miljödomstolen.

Länsstyrelse webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vilka verksamheter som är tillståndsplikiga hur tillståndsprövningen går till.

Anmälan

De flesta typer av miljöfarliga verksamheter är bara anmälningspliktiga. Det innebär att en skriftlig anmälan ska lämnas till den kommunala miljömyndigheten, i Borås är det Miljö- och konsumentnämnden som är mottagare av anmälan, senast sex veckor innan verksamheten påbörjas. Anmälan ska lämnas av den som ansvarar för verksamheten. Även vissa ändringar av miljöfarliga verksamheter ska anmälas till nämnden.

Exempel på anmälningspliktiga verksamheter är bensinstationer, tvätterier, verkstäder, avloppsreningsverk eller anläggningar för tillverkning av färg, lim eller plastprodukter.

Anmälan ska alltid göras skriftligt. En anmälan görs genom blanketten Anmälan om miljöfarlig verksamhet Pdf, 712.4 kB.. Miljöförvaltnigen skickar en kopia av anmälan till Länsstyrelsen för kännedom.

Anmälan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som nämnden behöver för att kunna göra en bedömning av verksamhetens eller åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter.

Kontakta Miljöförvaltningen om du är osäker på om din verksamhet ska anmälas eller inte.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillstånd och anmälan av miljöfarlig verksamhet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
 • Två vita bollar med Fairtradeloggan på Pinocchio-skulpturens fot.

  Publicerad den

  Borås är en Fairtrade City även 2021

  Borås har även för 2021 blivit diplomerad som en Fairtrade City. Vi är därmed en av 49 kommuner i Sverige och en av 2000 städer runt om i världen med samma inriktning – vi engagerar oss för en etisk k...
Ikon: Kalender

Kalender