- Borås Stad
- / Hållbar utveckling
- / Hållbar plats att leva på
- / Trygg och säker plats
- / Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete
- / Samverkansöverenskommelsen
Samverkansöverenskommelsen
Både Borås Stad och Lokalpolisområde Borås har ett ansvar för att Borås ska vara en trygg och säker kommun att bo, arbeta och vistas i.
Samverkansöverenskommelsen är ett sätt att använda samhällets resurser effektivt genom att stadens och polisens brottsförebyggande arbete utgår från en gemensam prioritering och riktning. Syftet med samverkan är att gemensamt verka för en minskad brottslighet och ökad trygghet.
Samtliga involverade parter bär ett särskilt ansvar för att samverkansöverenskommelsen respekteras, utvecklas och hålls vid liv.
Samverkansöverenskommelsen gäller från den 10 juni 2024 och kan uppdateras genom beslut av undertecknande parter.
Samverkansöverenskommelsen bygger på gemensamma kraftsamlingar inom följande områden:
- Förebygga ogynnsam utveckling hos barn och unga i riskzon för problemutveckling
- Skapa trygga offentliga miljöer
- Gemensamma kraftsamlingar på områden där behoven är som störst
Samverkansformer
Samverkan kring brottsförebyggande arbete i Borås sker genom tre olika nivåer; strategisk, central och lokal.
Strategisk nivå
Borås brottsförebyggande råd (Brå) är stadens strategiska forum för brottsförebyggande frågor och ansvarar för att det finns en långsiktighet i det gemensamma samverkansarbetet mellan Borås Stad och Lokalpolisområde Borås.
Central nivå
Effektiv samordning för trygghet (EST) sammankallas av Fritids- och folkhälsoförvaltningen. EST ansvarar för att aktuella frågor om trygghet kopplat till geografiska områden förs upp på Brå:s dagordning. I EST har polisen en aktiv roll genom kommunpolis i Borås.
Samverkansgruppen för trygghet i offentlig miljö sammankallas av Tekniska förvaltningen. Samverkansgruppen ansvarar för att aktuella frågor om trygghet kopplat till offentliga miljöer förs upp på Brå:s dagordning.
SSPF styrgrupp sammankallas av Individ- och familjeomsorgsförvaltningen. Styrgruppen ansvarar för att relevanta brottsförebyggande frågor förs upp på Brå:s dagordning. I styrgruppen är polisen representerad via kommunpolis i Borås.
Lokal nivå
Områdesnätverk sammankallas av Fritids- och folkhälsoförvaltningen. Områdesnätverken kan ta fram aktuella lägesbilder och föreslå åtgärder till Brå.
Ortsråd sammankallas av Fritids- och folkhälsoförvaltningen. Ortsråden kan ta fram aktuella lägesbilder och föreslå åtgärder till Brå.
Barn och unga nätverk sammankallas av Fritids- och folkhälsoförvaltningen. Nätverken ansvarar för att relevanta brottsförebyggande frågor förs upp på Brå:s dagordning. I samtliga nätverk är polisen representerad genom kommunpolis i Borås.
Samverkansområden
Förebygga ogynnsam utveckling hos barn och unga i riskzon för problemutveckling
Samverkan syftar till att främja barn och ungas delaktighet och tillhörighet i samhället, att minska utslagning bland unga genom att erbjuda fler meningsfulla alternativ. Samarbeten och insatser som är riktade för att förhindra att barn och unga i riskzonen utvecklar kriminella beteenden.
Strukturen för ett effektivt samordnat förebyggande arbete för barn och unga bygger på följande samverkansområden; brottsförebyggande och trygghetsskapande, drogöfrebyggande, våldsprevention, föräldraskapsstöd samt demokratiska fri- och rättigheter.
Skapa trygga offentliga miljöer
Målet är att skapa trygga offentliga platser både för invånare och besökare där stadens torg och parker upplevs tillgängliga och främjar rörelse och möten mellan människor oavsett ålder, etnicitet eller kön.
Arbetet bygger på långsiktighet och utifrån olika behov som uppstår. Systematisk samverkan bidrar till kartläggning, genomförande och uppföljning av insatser.
Gemensamma kraftsamlingar på områden där behoven är som störst
I Borås Stad har Polisens nationella operativa avdelning (NOA) identifierat två särskilt utsatta områden: Hässleholmen/Hulta och Norrby. På dessa områden krävs ett särskilt nära samarbete för att komplettera polisens och stadens insatser samt involvera andra samarbetspartners.
De gemensamma kraftsamlingarna avser främst dessa två områden. Utöver en nära samverkan på dessa områden är det viktigt att följa andra områden för eventuell problemutveckling. Om behov uppstår är det viktigt med flexibilitet i insatserna för att motverka att nya särskilt utsatta områden uppstår.
Begreppet område kan även innebära företeelser och trender som är knutna till delar av eller hela Borås och som kräver särskilda insatser.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Nu öppnar ansökan till Borås klimatrådslag!
Vill du vara med och forma Borås klimatarbete? Nu öppnar ansökan till Borås första klimatrådslag som hålls den 16-17 nov...
-
Publicerad
Nu kan du ansöka om att bli vintercyklist!
För nionde året i rad deltar Borås Stad i projekt Vintercyklist som är ett samarbete med Västtrafik. Projektet Vintercyk...
-
Publicerad
Borås Stad leder nytt EU-projekt för en cirkulär textilindustri
Att driva på och styra upp textilavfallshanteringen mot en cirkulär modell inom EU – det ska sju europeiska kommuner arb...
-
Publicerad
Var med och påverka Borås och klimatet
Vill du ha en bilfri innerstad? Solceller på stadens tak? Eller kanske lokalproducerad mat i Borås skolor? I höst kommer...
-
Publicerad
Takbyte och solpanelsinstallation på Stadshuset
Taket på det vita huset i Stadshuskvarteret ska bytas och solpaneler ska installeras under hösten. Arbetet innebär att f...
-
Publicerad
Nominera till Borås Rättighetskämpe 2024!
Ta chansen att hylla en person/förening som skapar en meningsfull fritid för unga, verkar för att minska rasism, hot och...