Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Magnetfiske

I Borås finns en grupp med nitiska fiskare, fast de fiskar inte med vad eller hur som helst. Istället för metspö, krok och metmask använder de sig istället av kraftiga neodymmagneter som är fästa på ett starkt rep. Magneterna kastas ut i vattendragen av förhoppningsfulla fiskare, och det görs i en önskan om att magneterna ska fastna på järnrika, magnetiska föremål.

Men, vad är syftet med magnetfisket? Johan Loberg, som är en passionerad magnetfiskare och en av de som administrerar Facebook-gruppen Magnetfiske Borås, ger sin bild av vad som är drivkraften:

- Det kan variera från person till person, men för många är det som en spännande skattjakt, man vet aldrig vad man får upp från gång till gång. För min del är det en kombination av spänning, bidrag till miljön och ett bra sätt att komma ut och röra på sig. Det blir också lite som ett träningspass för ibland kan det fastna riktigt tunga saker på magneten.

I sammanhanget kan nämnas att det finns olika typer av magneter, både i form och styrka. De starkaste magneterna är starka nog hålla fast vikter på 100-tals kilon.

En salig blandning fångst

Det kan fastna det mesta på magneterna; cyklar, papperskorgar, fiskedrag och vägskyltar för att nämna några exempel. En del spännande (ibland lite för spännande) saker har också dragits upp av magnetfiskare runt om i Sverige, till exempel pistoler, granater, ammunition och kassaskåp. Observera att vid misstanke om brott eller fara för liv ska polisen tillkallas. Fornfynd av arkeologisk karaktär ska anmälas till Länsstyrelsen i det län fyndet hittas. Men det mesta som tas upp med magnetfiske är skräp utan värde och många magnetfiskare ser det också som ett miljöarbete, det vill säga att ta upp saker som förfular och förorenar vattendragen.

Viktigt att tänka på om du ska magnetfiska

Den som magnetfiskar ska vara medveten att i samma stund de drar upp fångsten på land så ansvarar de för att det tas tillvara på rätt sätt. Att lämna kvar skräpet utan åtgärd vid strandkanten är brottsligt. En del magnetfiskare kör skräpet direkt till Återvinningscentralen. I Borås finns det ett bra samarbete mellan magnetfiskare och Borås Stad för hur skräpet ska tas tillvara efter att det fiskats upp. Så kallade Big bags av plast kan hämtas på Återvinningscentralerna i Borås och det magnetfiskade skräpet kan i sin tur läggas i plastsäcken. Säcken anmäls sedan med position och foto på skräpet via Borås Stads app Synpunkter och fel (finns för både Android och Iphones). På det sättet får Borås Stad vetskap om var materialet finns och kan ta hand om det på rätt sätt.

Ladda ner appen - Android Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen - Iphone Länk till annan webbplats.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Magnetfiske

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender