Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Magnetfiske

I Borås finns en grupp med nitiska fiskare, fast de fiskar inte med vad eller hur som helst. Istället för metspö, krok och metmask använder de sig istället av kraftiga neodymmagneter som är fästade på ett starkt rep. Magneterna kastas ut i vattendragen av förhoppningsfulla fiskare, och det görs i en önskan om att magneterna ska fastna på järnrika, magnetiska föremål.

Men, vad är syftet med magnetfisket? Johan Loberg, som är en passionerad magnetfiskare och en av de som administrerar Facebook-gruppen Magnetfiske Borås, ger sin bild av vad som är drivkraften:

- Det kan variera från person till person, men för många är det som en spännande skattjakt, man vet aldrig vad man får upp från gång till gång. För min del är det en kombination av spänning, bidrag till miljön och ett bra sätt att komma ut och röra på sig. Det blir också lite som ett träningspass för ibland kan det fastna riktigt tunga saker på magneten.

I sammanhanget kan nämnas att det finns olika typer av magneter, både i form och styrka. De starkaste magneterna är starka nog hålla fast vikter på 100-tals kilon.

En salig blandning fångst

Det kan fastna det mesta på magneterna; cyklar, papperskorgar, fiskedrag och vägskyltar för att nämna några exempel. En del spännande (ibland lite för spännande) saker har också dragits upp av magnetfiskare runt om i Sverige, till exempel pistoler, granater, ammunition och kassaskåp. Observera att det vid misstanke om brott eller fara för liv så ska polisen tillkallas. Fornfynd av arkeologisk karaktär ska anmälas till länsstyrelsen i det län fyndet hittas. Men det mesta som tas upp med magnetfiske är skräp utan värde och många magnetfiskare ser det också som ett miljöarbete, det vill säga att ta upp saker som förfular och förorenar vattendragen.

Viktigt att tänka på om du ska magnetfiska

Den som magnetfiskar ska vara medveten att i samma stund de drar upp fångsten på land så ansvarar de för att det tas tillvara på rätt sätt. Att lämna kvar skräpet utan åtgärd vid strandkanten är brottsligt, skräpet måste tas tillvara. En del magnetfiskare kör skräpet direkt till Återvinningscentralen. I Borås finns det ett bra samarbete mellan magnetfiskare och Borås Stad för hur skräpet ska tas tillvara efter att det fiskats upp. Så kallade Big bags av plast kan hämtas på Återvinningscentralerna i Borås, det magnetfiskade skräpet kan i sin tur läggas i plastsäcken. Säcken anmäls sedan med position och foto på skräpet via Borås Stads app Synpunkter och fel (finns för både Android och Iphones). På det sättet får Borås Stad vetskap om var materialet finns och kan ta hand om det på rätt sätt.

Ladda ner appen - Android Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen - Iphone Länk till annan webbplats.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Magnetfiske

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Gruppbild med representanter från Vracar

  Tillgänglighet i fokus under studiebesök från Serbien

  Publicerad

  Under vecka 39 har representanter från Vračar varit på studiebesök i Borås. Borås Stad och den serbiska kommundelen Vračar har ett så kallat kommunalt partnersk...
 • En krislåda

  Mat i fokus under Krisberedskapsveckan 2022

  Publicerad

  Den 26 september - 2 oktober är det den nationella Krisberedskapsveckan. Det är en kampanj som vill få Sveriges invånare att fundera över hur de löser sitt beho...
 • Svante Stomberg på Sandwalls plats framför en filmkamera

  Stadsdirektören svarar på viral trend på TikTok

  Publicerad

  Sedan knappt en vecka tillbaka trendar hashtaggen #vadhänderiborås på den sociala mediekanalen TikTok. Bilden av Borås som sprids är en mörk och dystopisk plats...
 • Enhetschefer och kockar som tagit pris i White Guide Junior. 

  Borås Stad topp 3 i White Guide Junior

  Publicerad

  Av 10 nominerade kommuner hamnade Borås Stad på tredje plats i kategorin Årets hållbara skolmatskommun. Det stod klart igår den 20 september när White Guide Jun...
 • Chatboten HjälpSam

  Säg hej till vår nya digitala medarbetare!

  Publicerad

  Idag gör vår nya digitala medarbetare sin första dag på Borås Stad och boras.se. Hen kommer finnas tillgänglig för att besvara besökarnas frågor dygnet runt.
Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender

 • Fulllmäktigehuset

  Kommunfullmäktige

  Tid: kl.
  Plats: Borås Kongress, Akademiplatsen 2, Borås

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Flygbild över stadshuskvarteret.

  Kommunstyrelsen

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Sessionsalar

  Borås Stadshus AB

  Tid: kl.
  Plats: Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset

 • Ordförandeklubba

  Överförmyndarnämnden

  Tid: kl.
  Plats: Överförmyndarenheten Bryggaregatan 5, plan 5