Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skräpplockardagarna för skolor och förskolor

Den här informationen riktar sig till de skolor och förskolor i Borås som ska anmäla sig eller har anmält sig till skäpplockardagarna via Håll Sverige Rent (HSR). Självklart är både kommunala och fristående skolor välkomna att delta. Skräpplockardagarna har i år temat ”Stoppa skräpet – rädda havet!”. När du anmält förskolan/skolan kommer du få tillgång till utbildningsmaterial från Håll Sverige Rent.

Det kommer liksom tidigare år att lottas ut vinster till några förskolor och skolor i Borås som deltar i Skräpplockardagarna. Utdelning av utlottade priser kommer att ske under Djurparksdagen 10 september.

Viktiga datum att hålla reda på

1 mars

Första anmälningsdag på HSR:s webbplats för att delta i Skräpplockardagar-kampanjen i Borås. Ni kan plocka när ni vill under våren, men för att vara med och delta i Skräpplockardagarna i Borås (vecka 20), se till att anmäl er i tid. Vill ni plocka skräp en annan tid än vecka 20, se då till skicka en anmälan till Håll Sverige Rent senast 31 maj.

Vecka 20 (13 till 17 maj)

Tidsperioden då årets Skräpplockardagar för förskolor och skolor i Borås äger rum.

10 september, Djurparksdagen

Dagen då alla förskolebarn och skolbarn firas som miljöhjältar för att ha deltagit i Skräpplockardagarna tidigare under våren. Alla förskolebarn och skolbarn som deltagit i Skräpplockardagarna bjuds in till en dag i Borås Djurpark, med därtill hörande aktiviteter. Mer information kommer till berörda förskolor och skolor innan sommaren.

Anmälan

Anmälan till Skräpplockardagarna görs via Håll Sverige Rents webbplats (länk nedtill). Tänk på att vid anmälan först undersöka om din förskola/skola redan har blivit anmäld, detta för att undvika dubbla anmälningar. Vilka som är anmälda kan du se på Håll Sverige Rents webbplats.

Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Information om påsar

Från år 2023 skickas inga påsar ut till förskolor och skolor från Håll Sverige Rent. Alla deltagare i Skräpplockardagarna får därför använda sig av påsar som redan finns tillgängliga i den egna verksamheten.

Har du allmänna frågor som rör Skräpplockardagarna, vänd dig till:

Håll Sverige Rents frågeforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad gör ni med skräpet som plockats upp?

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast i en återvinningsstation. Det material som inte går att sortera kan ni, om en återvinningscentral inte är ett alternativ, lägga i era ordinarie sopkärl för brännbart avfall. Kartor över återvinningstationer och återvinningscentraler i Borås finns via länkarna nedtill.

Använd Sortera rätt

För att sortera materialet rätt, ta gärna hjälp av Borås Energi och Miljös webbplats Sortera rätt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På webbplatsen finns sorteringsinformation på flera olika språk.

Ett annat bra hjälpmedel för att sortera avfallet rätt är att ladda ner appen Sortera med mera, finns för både Iphone Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan ni placera det bredvid era befintliga kärl så hämtar Borås Energi och Miljö det vid ordinarie tömning.

Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta Borås Energi och Miljös kundcenter på:


Barn sol plockar skräp
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skräpplockardagarna för skolor och förskolor

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender