Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Plank, staket och mur

Generellt behöver du inte ett bygglov för att bygga ett staket. Däremot behöver du bygglov för att sätta upp ett plank, kärlfålla eller en mur. Det beror på hur högt du planerar att bygga.

Om du bygger för att skydda en uteplats måste planket, staketet eller muren ligga inom 3,6 meter från bostadshuset. Ett plank får inte vara högre än 1,8 meter från marken.

Staket

Ett staket får som högst vara 110 cm och ska vara luftigt och ha minst 33 % genomsiktlighet. Om du ska bygga ett staket behöver du inte söka bygglov.

Plank

En avgränsning som är högre än 110 cm från marken och mindre än 50 % genomsiktlighet måste du söka bygglov för och få ett startbesked innan du kan börja bygga.

Mur

Om muren som du vill bygga kommer vara högre än 50 cm måste du söka bygglov och få ett startbesked innan du kan börja med arbetet. En mur är alltid lovpliktig oavsett om den är fristående eller har en jordfylld sida, en så kallad stödmur. 

Tänk på

Bygger du närmare tomtgräns än 4,5 meter behöver du ha dina grannars godkännande.

Handlingar du behöver skicka in

Om du är osäker på vad som gäller för ditt projekt kan du boka tid med en bygglovshandläggare. Du hittar vår e-tjänst för att boka tid i självservicerutan längst ner på sidan.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Plank, staket och mur

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender