Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Skylt 7 - Tystnaden

Välkommen till läs-mer-sidan som hör till vandringsleden Tystnaden på Kransmossen.

Foto på granskog med mossa på marken

Urbanisering, utveckling och arbetsmiljöer med samtal, pipande textmeddelanden och brusiga lunchrum gör det allt svårare att finna platser för lugn och ro. Behovet av tystnad ökar därmed samtidigt som det är just dessa miljöer som är en bristvara. Kartläggningar över både Stockholm och Göteborg visar hur ljudnivåerna i våra större städer ökar. I Stockholm erbjuds därför guider för de individer som vill komma till tystnaden. (Se länkar)

Enligt Eric Skärbäck, från SLU, beror detta på att tystnaden ofta blir ett åsidosatt behov, som dessvärre inte bejakas vid stadsplanering. Få städer har nu naturområden som kommer under det rekommenderade 40 decibel.

Så varför är tystnaden viktig? Jo, om vi utsätts för allt högre ljud under en längre period, finns tendenser till ökad risk för blodtrycksförändringar och sömnstörningar, vilket i sin tur kan leda till utbrändhet och hjärtkärlsjukdomar. När de tysta miljöerna, som skulle kunna vara ett botemedel för dessa förändringar tas bort, ja, då är vi i stor risk att utsätta oss själva för fara.

Tystnaden är därför en stor och viktig framtidsfråga, som handlar om att vi måste bejaka människors behov av återhämtning, rekreation och förmåga till reflektion.

Personligen är det bra att börja med att fundera kring vad som är tystnad för dig? Om du fick måla en bild av tystnaden vad skulle det vara? På vilka platser finner du tystnad? Under en dag, hur ofta har du tillgång till tystnaden?

Länktips för dig som vill läsa än mer

Guide till tystnaden, Stockholms stad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Skylt 7 - Tystnaden

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender