Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Kulturförvaltningens organisation

Kulturförvaltningen arbetar med och ansvarar för en stor del av kulturutbudet i Borås. Inom kulturförvaltnigen finns Biblioteken, Borås Konstmuseum, Borås Stadsteater, Textilmuseet och Borås Museum och Borås Kulturskola. Några av aktiviterena är Lördagsbarn för de minsta, Borås Bio Röda Kvarn med kvalitetsfilm, Tisdagar på Kulturhuset där publiken möter författare och kulturpersonligheter i olika scensamtal samt Förintelsens Minnesdag. Verksamhetschef: Eva-Lotta Franzén, telefon 033-35 75 96

Förvaltningen är organiserad i följande avdelningar:

Biblioteken i Borås

Biblioteken i Borås är demokratiska mötesplatser för alla som söker information, kunskap och upplevelser. Förutom Stadsbiblioteket, beläget i Kulturhuset, finns elva närbibliotek runt om i Borås:

 • Byttorp
 • Dalsjöfors
 • Fristad
 • Göta
 • Hässleholmen
 • Kristineberg
 • Norrby
 • Sandared
 • Sjöbo
 • Trandared
 • Viskafors

Biblioteken har ett stort utbud av medier av olika slag och på många språk. På biblioteken finns också trådlöst nätverk, datorer och digitala tjänster. På bibliotekens webbplats finns mer information om verksamheten och bibliotekens e-tjänster. Verksamheten ansvarar även för skolbiblioteksverksamheten på grundskolor samt gymnasieskolor.

Ansvarig chef: Olof Berge Kleber, telefon 033- 35 76 27

Biblioteken i Borås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borås Konstmuseum

Borås Konstmuseum, i Kulturhuset, är ett nationellt framträdande museum för modern och samtida konst. I museets samling är konst från Sjuhäradsområdet särskilt företrädd. Rörlig bild och skulptur utgör museets profilområden. Vartannat år arrangeras Borås Internationella skulpturbiennal. Konstmuseet är medarrangör i street artfestivalen No Limit.

Verksamhetschef: Eva Eriksdotter telefon 033-35 76 81

Borås Konstmuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borås Stadsteater

Borås Stadsteater, belägen i Kulturhuset, erbjuder scenkonst från såväl Stora scenen med plats för 500 sittande och från Lilla scenen som rymmer 100 personer i publiken. Teatern har en bred repertoar med såväl klassiker som nyskriven dramatik. Årligen produceras fem till sex föreställningar. Därtill kommer ett antal gästspel inklusive. professionella danskonstföreställningar som företrädesvis ges på Regionteater Västs scen. Teaterns verksamhet riktar sig till såväl vuxna som barn.

Verksamhetschef: Marie Nyman, telefon 033-35 76 65

Borås Stadsteater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De Kulturhistoriska museerna

De Kulturhistoriska museerna består av Textilmuseet och Borås Museum.
Textilmuseet är en mötesplats för textil i olika uttryck och Nordens arena för textil med inriktning på mode, design, konst, industri och innovativ textil. Museet är beläget i Textile Fashion Center, en mötesplats för affärer, kulturer, studenter och kreatörer i alla åldrar.
Borås Museum i Ramnaparken är ett friluftsmuseum bestående av 14 byggnader från olika delar av Borås- och Sjuhäradsbygden. Dessa speglar hur livet kunde te sig från 1600-1800-talen i vår bygd. Museet är en arena för slöjd och kreativitet.

Verksamhetschef: Ulrika Kullenberg, telefon 033-35 89 52

Textilmuseet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Borås Museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borås Kulturskola

Borås Kulturskola erbjuder alla barn i Borås Stad möjlighet till eget skapande i ämnena musik, dans, teater, cirkus, bild, textil och ord. Varje vecka möter Kulturskolans lärare mer än 5 000 elever. Verksamheten finns centralt i Borås Kulturskolas lokaler samt har filialverksamhet på åtta skolor. Kulåret innebär att alla barn i årskurs 1 får besök i sin klass av lärare från Borås Kulturskola och får då prova på instrument och bekanta sig med alla ämnen Kulturskolan erbjuder. I Fristad ligger Fristad Musikskola, en enhet inom Kulturskolan.

Verksamhetschef: Frida Uneback Malm, telefon 033-35 76 41

Borås Kulturskola

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kulturförvaltningens organisation

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol