Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Kyl- och frysanläggningar

Kyl-, luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning innehåller olika typer av köldmedia. De utgörs ofta av fluorerade växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen vilka kan bidra till den globala uppvärmningen eller skada atmosfärens ozonskiktet om de släpps ut i luften.

För att minska utsläppen av köldmedia finns regler för vilka köldmedier som får användas samt hur installation och kontroll av utrustning som innehåller köldmedia ska gå till. Det finns regler som är gemensamma för alla EU-länder (EU:s förordning 517/2014 om fluorerade växthusgaser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och svenska regler (Förordning om fluorerade växthusgaser, SFS 2016:1128 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.). De svenska reglerna kompletterar EUs lagstiftning. Sammantaget innehåller de krav på regelbundna läckagekontroller, krav om återvinning och krav på företag och personer som hanterar utrustning.

Anmälan och årlig kontroll av köldmedia

Installation eller konvertering av en stationär kyl-, luftkonditionerings- eller värmepumpsutrustning, som innehåller köldmedia motsvarande 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer, ska anmälas till Miljö- och konsumentnämnden.

Innehavaren av utrustningen ska årligen senast den 31 mars lämna en kontrollrapport för köldmedia till Miljö- och konsumentnämnden. Kontrollen ska utföras av en auktoriserad operatör.

För anmälan av köldmedia, gå in under Självservice nedtill, där finns blanketten ansökan av köldmedia. Mer information om köldmedier finns att läsa på länkarna nedtill.

Länk

Luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning

Fler externa länkar för mer information

Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
alltomfgas.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kyl- och frysanläggningar

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender