Om du startar en livsmedelsverksamhet ska du registrera den hos Miljö- och konsumentnämnden (blankett nedtill). Om du ändrar en befintlig verksamhet ska du också anmäla det. Ska du börja sälja alternativt sluta sälja tobaksprodukter och folköl, då ska du läsa mer om vad som gäller under rubrikerna Tobaksförsäljning samt Folköl och e-cigaretter.
Registreringen görs för att Miljöförvaltningen ska få veta var livsmedelsverksamheten är belägen och vilken verksamhet som bedrivs. Det är ett underlag för att planera den tillsyn som senare ska genomföras. Tänk på att komma in med anmälan i god tid antingen du startar en ny verksamhet eller tar över en redan befintlig. Senast 15 dagar före du planerar att påbörja verksamheten måste anmälan ha kommit in till Miljöförvaltningen, annars kommer en livsmedelssanktionsavgift att tas ut.
Alla företag som planerar att driva en livsmedelsverksamhet är skyldiga att registrera sin anläggning hos Miljö- och konsumentnämnden. En verksamhet får påbörjas tidigast två veckor efter det att anmälan om registrering kommit in eller när ett beslut om registreringen tagits, beroende på vilket som inträffar först.
När en ny ägare tar över en verksamhet ska alltid en ny registrering göras. Det beror på att registreringen är knuten till befintlig anläggning och livsmedelsföretagare. Vid ägarbyte gäller därför samma regler som för registrering av nya verksamheter.
En livsmedelsföretagare är också skyldig att anmäla betydande ändringar i verksamheten, till exempel ombyggnader, förändringar i sortiment eller tillverkningssätt samt nya processer och större förändringar i produktionsvolym.
På Livsmedelsverkets webbplats hittar du med information om vad som gäller när du startar och driver en livsmedelseverksamhet.
På Verksamt.se kan du ta fram en checklista för att starta en restaurang eller annan verksamhet med servering.
Om din verksamhet upphör ska du anmäla det till Miljö- och konsumentnämnden (blankett nedtill).
Senast ändrad:
Ändrad av: