Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Starta, ändra och avsluta livsmedelsverksamhet

Om du startar en livsmedelsverksamhet ska du registrera den hos Miljö- och konsumentnämnden (blankett nedtill). Om du ändrar en befintlig verksamhet ska du också anmäla det. Ska du börja sälja alternativt sluta sälja tobaksprodukter och folköl, då ska du läsa mer om vad som gäller under rubrikerna Tobaksförsäljning samt Folköl och e-cigaretter.

Registreringen görs för att Miljöförvaltningen ska få veta var livsmedelsverksamheten är belägen och vilken verksamhet som bedrivs. Det är ett underlag för att planera den tillsyn som senare ska genomföras. Tänk på att komma in med anmälan i god tid antingen du startar en ny verksamhet eller tar över en redan befintlig. Senast 15 dagar före du planerar att påbörja verksamheten måste anmälan ha kommit in till Miljöförvaltningen, annars kommer en livsmedelssanktionsavgift att tas ut.

Starta

Alla företag som planerar att driva en livsmedelsverksamhet är skyldiga att registrera sin anläggning hos Miljö- och konsumentnämnden. En verksamhet får påbörjas tidigast två veckor efter det att anmälan om registrering kommit in eller när ett beslut om registreringen fattats, beroende på vilket som inträffar först.

Ägarbyte och andra ändringar

När en ny ägare tar över en verksamhet ska alltid en ny registrering göras. Det beror på att registreringen är knuten till befintlig anläggning och livsmedelsföretagare. Vid ägarbyte gäller därför samma regler som för registrering av nya verksamheter.

Även ändringar av adress eller organisationsnummer ska du anmäla till Miljöförvaltningen senast 15 dagar innan de träder i kraft, annars kan en livsmedelssanktionsavgift komma att tas ut.

En livsmedelsföretagare är också skyldig att anmäla betydande ändringar i verksamheten, till exempel ombyggnader, förändringar i sortiment eller tillverkningssätt samt nya processer och större förändringar i produktionsvolym.

Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du mer information om vad som gäller när du startar och driver en livsmedelsverksamhet.

Verksamt.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta fram en checklista för att starta en restaurang eller annan verksamhet med servering.

Avsluta

Om din verksamhet upphör ska du anmäla det till Miljö- och konsumentnämnden (blankett nedtill).

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Anmälan registrering, livsmedelsanläggning, folkölsförsäljning mm

Utformning av egenkontroll och faroanalys

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Starta, ändra och avsluta livsmedelsverksamhet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En flygbild över Pulsenområdet i Borås.

  Publicerad den

  Tyck till om Pulsenområdet

  Det pulserar i Pulsenområdet! Det ska byggas bostäder, kontor och mötesplatser och inte minst ska den stora gröna Viskans park gå rakt igenom området. Men innan vi sätter spaden i marken vill vi veta ...
 • Skiss över Borås nya torg vid Västerbrogatan. 

  Publicerad den

  Se så fint Borås nya torg kommer bli!

  För tillfället är området vid gamla Postenhuset en byggarbetsplats. Men håll ut, här växer nämligen ett helt nytt torg fram, granne med Viskan, dränkt i härlig kvällssol och med utsikt över den vackra...


 • Publicerad den

  Creative Innovation - ny ansökningsperiod

  Behöver ditt företag en nystart? En energikick för att sätta nya mål? Perfekt, för nu har ansökan till år två av Creative Innovation öppnat.
Ikon: Kalender

Kalender