Borås Stads logotyp till startsidan
Borås Stads logotyp, till startsidan

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Märkning och information kring livsmedel

Den som säljer livsmedel är ansvarig för att informationen på dem är korrekt. Informationen ska vara på svenska, lätt att förstå och får inte vilseleda.

Allergener

De livsmedel som kan ge allergiska reaktioner ska framhävas i ingrediensförteckningar för konsumenternas säkerhet.

  • Spannmål med gluten (till exempel vetemjöl, råg, korn och havre),
  • kräftdjur,
  • ägg,
  • fisk,
  • jordnötter,
  • sojabönor (inklusive till exempel sojalecitin som finns i margarin),
  • mjölk (med och utan laktos till exempel vasslepulver, smör och mjölkpulver),
  • nötter det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistachmandel, macadamianöt,
  • selleri (till exempel i buljong),
  • senap (till exempel i majonnäs),
  • sesamfrön,
  • svaveldioxid och sulfit från 10 mg/kg eller 10 mg/l SO2 i färdig produkt,
  • lupin,
  • blötdjur (till exempel musslor).

Listan gäller även produkter av dessa livsmedel.

Distansförsäljning

Vid distansförsäljning ska obligatorisk märkning, utom datum för hållbarhet, finnas före köpet. Till exempel vid presentkortsbeställningar och vid köp av matkassar.

Ursprungsmärkning

Kött från nöt, får, gris, get och fjäderfä ska vara ursprung märkta med ursprung.

Nedfrysningsdatum för kött och fisk

Nedfrysningsdatum (eller första nedfrysningsdatum om produkten har frysts in mer än en gång) ska anges för fryst kött, frysta köttberedningar, frysta obearbetade fiskeriprodukter.

Obligatorisk näringsdeklaration

Förpackade livsmedel ska, med vissa undantag, märkas med näringsdeklaration. Det som ska ingå är energivärde, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt.

Information om oförpackade livsmedel

Det finns krav på information vid försäljning av oförpackade livsmedel, till exempel på restauranger och i butiker.

  • Om kunden handlar över disk, till exempel bröd eller take-away, ska man på begäran kunna få alla obligatoriska märkningsuppgifter som ingredienser och bäst före dag.
  • Om kunden äter maten på plats i restaurang ska restaurangen kunna lämna uppgift om maten innehåller något allergen. Information ska lämnas skriftligt /muntligt. Kunden ska veta att man har rätt till det genom skylt eller anslag

Teckenstorlek

Minsta tillåtna teckenstorlek är 1,2 millimeter på stora förpackningar och 0,9 millimeter på små förpackningar (små förpackningar innebär att största ytan är mindre än 80 kvadratcentimeter).

Livsmedelsverketlänk till annan webbplats har mer information om märkning

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad: 2019-12-13 13.24

Ändrad av:

Dela sidan: Märkning och information kring livsmedel

g q n C
Ikon: tidning

Nyheter

  • 2020-07-03 13.06

    Telefonin fungerar igen

    UPPDATERAD|2020-07-04 10:35 En fiberkabel i Göteborgs innerstad blev igår avgrävd vilket påverkade telefonin i Borås Sta...

y Nyheter

  • Två ferieungdomar målar ett broräcke. 
  • 2020-07-08 10.35

    Ferieungdomar gör Borås renare

    Coronapandemin resulterade i att många ungdomar blev utan ferieplats inom vård och omsorg, en stor del av dem erbjöds is...
  • En visionsbild över den nya återvinningsplatsen. 
Ikon: Kalender

Kalender

  • t 2020-08-20 13.15
    Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7, Stadshuset, Kungsgatan 55

    Samhällsbyggnadsnämnden, sammanträde 2020-08-20
    Samhällsbyggnadsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom plan- och byggnadsväsendet och har det närmaste inseendet över ...

  • Kommunstyrelsen sammanträder