Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Märkning och information kring livsmedel

Den som säljer livsmedel är ansvarig för att informationen på dem är korrekt. Informationen ska vara på svenska, lätt att förstå och får inte vilseleda.

Lista med uppgifter som är obligatoriska att märka på färdigförpackade livsmedel.

  • Beteckning (namn som beskriver vad det är för slags livsmedel)
  • Ingrediensförteckning
  • Allergenmärkning
  • Mängd av vissa ingredienser eller kategorier av ingredienser
  • Nettokvantitet
  • Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag
  • Förvaringsanvisning
  • Kontaktuppgift för tillverkare, förpackare eller säljare
  • Ursprung (endast i vissa fall)
  • Bruksanvisning (endast i vissa fall)
  • Verklig alkoholhalt (endast i vissa fall)
  • Näringsdeklaration (obligatoriskt i de flesta fall)
  • Särskilda märkningsregler för vissa livsmedel

De livsmedel som kan ge allergiska reaktioner ska framhävas i ingrediensförteckningar för konsumenternas säkerhet.

  • Spannmål med gluten (till exempel vetemjöl, råg, korn och havre)
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor (inklusive till exempel sojalecitin som finns i margarin)
  • Mjölk (med och utan laktos till exempel vasslepulver, smör och mjölkpulver),
  • Nötter det vill säga mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistachmandel, macadamianöt
  • Selleri (till exempel i buljong)
  • Senap (till exempel i majonnäs)
  • Sesamfrön,
  • Svaveldioxid och sulfit från 10 mg/kg eller 10 mg/l SO2 i färdig produkt
  • Lupin
  • Blötdjur (till exempel musslor)

Listan gäller även produkter av dessa livsmedel.

Läs mer

Informationsbroschyr med utökad allergenlista: Har du koll på allergenerna? Länk till annan webbplats.

Vid distansförsäljning ska obligatorisk märkning, utom datum för hållbarhet, finnas före köpet. Till exempel vid presentkortsbeställningar och vid köp av matkassar.

För kött gäller mer detaljerade krav på spårbarhet. Reglerna gäller alla som producerar eller säljer kött, exempelvis slakterier, grossister, butiker och restauranger.

Information om köttets ursprung ska fnnas. Obligatoriska märkningsuppgifter om var djuret är fött/uppfött/slaktat/ styckat ska fnnas på etiketten. Det ska även fnnas ett referensnummer eller referenskod som fastställer sambandet mellan köttet och djuret.
Det är även viktigt att du kontrollerar att kött som levereras har ett identifkationsmärke. Märket är en oval med anläggningens godkännandenummer.

Läs mer

Informationsbroschyr: Om spårbarhet och märkning av kött och ägg Länk till annan webbplats.

Nedfrysningsdatum (eller första nedfrysningsdatum om produkten har frysts in mer än en gång) ska anges för fryst kött, frysta köttberedningar, frysta obearbetade fiskeriprodukter.

Verksamheten ska med en rutin för spårbarhet kunna garantera att äggen som du säljer kommer från en anläggning som står under kontroll av behörig myndighet. Ägg utan spårbarhet får inte släppas ut på marknaden.

Endast godkända äggpackerier får packa om redan förpackade ägg. I din butik får ni exempelvis inte packa lösviktsägg i påsar eller packa upp små äggförpackningar för att sälja äggen i lösvikt.

Ägg får inte säljas senare än 7 dagar före bäst före-datumet.

Läs mer

Informationsbroschyr: Om spårbarhet och märkning av kött och ägg Länk till annan webbplats.

Förpackade livsmedel ska, med vissa undantag, märkas med näringsdeklaration. Det som ska ingå är energivärde, fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt.

Det finns krav på information vid försäljning av oförpackade livsmedel, till exempel på restauranger och i butiker.

  • Om kunden handlar över disk, till exempel bröd eller take-away, ska man på begäran kunna få alla obligatoriska märkningsuppgifter som ingredienser och bäst före dag.
  • Om kunden äter maten på plats i restaurang ska restaurangen kunna lämna uppgift om maten innehåller något allergen. Information ska lämnas skriftligt /muntligt. Kunden ska veta att man har rätt till det genom skylt eller anslag

Minsta tillåtna teckenstorlek är 1,2 millimeter på stora förpackningar och 0,9 millimeter på små förpackningar (små förpackningar innebär att största ytan är mindre än 80 kvadratcentimeter).

LivsmedelsverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har mer information om märkning

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Märkning och information kring livsmedel

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender