Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vilseled inte dina kunder

Visste du att det är förbjudet att uppge felaktiga namn eller ha falska påståenden om mat? Det du säljer ska stämma överens med vad det verkligen är så att konsumenten inte blir lurad.

Ofta förekommande fel

Vanliga fel som upptäckts vid livsmedelskontroller gäller felaktiga namn eller beteckningar på fetaost, parmaskinka och parmesanost.

I menyn kan det till exempel stå fetaost medan det som serveras är en billigare ost, liknande fetaost, men som är gjord på till exempel komjölk istället för får- och getmjölk eller så är osten inte gjord i Grekland, vilket är ett krav. Det gäller också parmesanost där det ofta är till exempel Grana Padano som används. Dessa ostar är båda ursprungsskyddade och därför ska rätt namn användas till rätt ost.

Det är även vanligt att det står parmaskinka på menyn men att det som serveras är annan lufttorkad skinka.

Ursprungsskydd

Fetaost, parmaskinka (Prosciutto di Parma) och parmesan (Parmigiano reggiano) är skyddade ursprungsbeteckningar. Det innebär att bara varor som uppfyller kraven på till exempel geografiskt ursprung och tillverkningsmetod får ha dessa beteckningar.

Fetaost

Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk. Ost som är gjord på annat sätt eller på annan plats får inte kallas fetaost i menyn utan måste istället till exempel kallas för salladsost.

Parmaskinka

Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella, traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/Prosciutto di Parma. Annan lufttorkad skinka får inte kallas parmaskinka i menyn.

Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Prosciutto crudo betyder ordagrant rå skinka, det vill säga skinka som inte är kokad. Prosciutto crudo är alltså inte samma sak som parmaskinka.

Mozzarella

Buffelmozzarella och mozzarella är båda skyddade beteckningar. Om det står buffelmozzarella ska det vara Mozzarella di bufala. Står det Mozzarella ska det vara mozzarella. Livsmedel som exempelvis pizzarella får inte användas som mozzarella.

Falska påståenden

Påståenden om livsmedel är lika viktigt som rätt namn på rätt livsmedel. Sådana påståenden kan vara till exempel ekologiskt, krokfångad, svenskt eller att det kommer från en viss gård. Även påståenden om köttdetaljer som fläskfilé, oxfilé och andra styckningsdetaljer måste vara korrekta. Fläskfilé är till exempel inte samma sak som fläskytterfilé. Står det oxfilé på menyn är det oxfilé som ska serveras och inte någon annan köttdetalj från nöt.

Kunskapen är viktig

Det här är en information som är viktig i flera led i livsmedelskedjan. Både de som serverar och säljer ska ha information om det. Även grossisterna som beställningarna kommer till behöver den här information så de levererar rätt vara till beställaren. Informationen är viktig så konsumenterna inte blir lurade.

Livmedelsverkets Länk till annan webbplats. webbplats hitta du mer om skyddade beteckningar.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Vilseled inte dina kunder

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender